latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:42 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Зима без снијега, температуре изнад просијека

Магле и смога не би било да има падавина. Снијег можемо очекивати за викенд, али метеоролози кажу, тек накратко. Температуре остају изнад просјека, што погодује појави вируса. Због тога су домови здравља, посљедњих седмица, препуни пацијената са респираторним обољењима.

За здравље грађана најбоље би било да је 15-ак дана у континуитету температура током цијелог дана испод нуле, сматрају стручњаци.

Пошто су ове зиме температуре изнад просјека, бројни грађани Српске жале се на прехладу и обољења дисајних органа.

Пулмолози кажу да је у ваздуху, због благе зиме, повећана концентрација отровних честица.

- Кад је јако висока концентрација, онда организам једноставно не успијева да се избори. Добар дио честица прође у дисајне путеве и онда унутра, нешто што је неприродно, прави проблеме који се најприје манифестују као секреција из носа, свраб очију и кашаљ - истиче Бранислав Лолић, педијатар пулмолог.

Блага зима и топли дани у децембру и јануару, не погодују ни пољопривреди, због појаве глодара.

- Највећа борба сад са пшеницом је заштита против мишева. Има велики број мишева на пољопривредним парцелама, сада треба парцеле обићи и примијенити родентициде - појашњава агроном Станко Тадић.

Посљедње падавине забиљежене су прије више од 20 дана, па пресушују изворишта. Због тога су честе рестрикције у појединим бањалучким приградским насељима.

- Простор од Павловца према Горњој Пискавици углавном се снабдијева са Суботице, те због недостатка падавина, ово извориште је преполовљено, што је јако упозоравајуће, јер не можемо допунити извориште. Ако проблем ескалира, мораћемо слати цистерне на терен - каже Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Метеоролози кажу да се од викенда може очекивати киша која ће прећи у снијег, и да би у недјељу и у вишим, и у нижим крајевима могло бити снијега.

Ипак, веће промијене и хладнију зиму не очекују.

- Што се тиче наставка, неке прогнозе у сљедећим мјесецима се битно не мијењају. Значи прогнозе за наредна три мјесеца кажу да ће бити изнад просјека што се тиче температуре, а далеко испод просјека што се тиче падавина - рекао је Игор Ковачић из Републичког хидро-метеоролошког завода Републике Српске.

Љекари, због оваквих најава, препоручују грађанима да што више времена проводе у природи и на планинама.