latinica  ћирилица
15/01/2020 |  21:30 ⇒ 21:39 | Аутор: СРНА

Антић: Без историје, у модерно доба није могуће имати нацију и државу

Коаутор књиге "Историја Републике Српске" Чедомир Антић изјавио је вечерас на промоцији у Угљевику да је сада јасно да ће Српска бранити своју самосталност и да је било беспредметно избјегавати да она добије и своју историју.
Представљена књига "Историја Републике Српске" - Фото: СРНА
Представљена књига "Историја Републике Српске"Фото: СРНА

Српски историчар је рекао да су балкански народи, који су прије свих имали државе, деценијама раније добили своје модерне историје, оцјењујући да без историје у модерно вријеме није могуће имати нацију и државу.

- Професор Ненад Кецмановић и ја одлучили смо да напишемо ово дјело и значајно је да нисмо прескочили ниједан период у развоју, зато што нам се са ове дистанце чини као нерелевантан за данашњи идентитет и нисмо причали само о тешкоћама српског народа, него смо писали историју овог тла - навео је Антић.

Он истиче да историчар мора да представи ствари онако како су се десиле, да разбија стереотипе и да народу увијек говори истину.

Представљање књиге "Историја Републике Српске" Чедомира Антића и Ненада Кецмановића организовали су Центар за културу "Филип Вишњић" у Угљевику и Удружење грађана "Коријени" из ове локалне заједнице.

Директор Центра за културу Предраг Вујевић рекао је новинарима да је избор ове књиге направљен због недавно обиљеженог 9. јануара - Дана Републике Српске.

- Обиљежавамо значајне датуме пригодним програмима и трудимо се да подигнемо љествицу и понудимо нашим корисницима едукативну ноту, а 9. јануар заслужује да се на овај начин подигне свијест о његовом значају - навео је он.

Говорећи о књизи, он је истакао да она говори о вјековном стремљењу Срба за одређеним обликом аутономије, оцјењујући да је то посебно изражено код Срба западно од Дрине.

- Ова књига приказује историјски континуитет у тежњи нашег народа према независности -закључио је Вујевић.

Он је додао да, што више знања људи посједују о историји Републике Српске, тим ће је више и поштовати.

Предсједник удружења "Коријени" из Угљевика Александар Крстић рекао је да Република Српска представља њихову идеју водиљу.

- Није случајно да је наш први пројекат управо промоција ове књиге, а назив "Коријени" симболично представља поријекло чланова овог удружења, као и њихову жељу да ту и остану - навео је Крстић.