latinica  ћирилица
15/01/2020 |  22:25 | Аутор: СРНА

Митрополит Тихон послао писмо подршке патријарху Иринеју

Његово Блаженство митрополит Православне цркве у Америци Тихон упутио је Његовој светости патријарху српском Иринеју писмо подршке поводом тренутне ситуације у Црној Гори проузроковане усвајањем новог закона који државним властима даје могућност да конфискују имовину Српске православне цркве.
Патријарх Иринеј (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Патријарх Иринеј (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

У писму које је објављено на сајту ове цркве митрополит Тихон наглашава да Православна црква у Америци молитвено подржава напаћену СПЦ и чињеницу да не признаје расколничку "Црногорску православну цркву" која ужива подршку актуелне црногорске власти, преноси Митрополија црногорско-приморска.

- Наша је молитва за све житеље Црне Горе да напусте сваку врсту насилничког националистичког екстремизма и похитају да отвореним рукама прихвате Свету Христову цркву гдје ће наћи свој истински идентитет у лику Исуса Христа - наводи се у писму.

Православна црква у Америци је аутокефална православна црква у Сјеверној Америци. Настала је од митрополије Руске православне цркве у Америци.

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.