latinica  ћирилица
16/01/2020 |  08:17 ⇒ 08:21 | Аутор: РТС

Рама тужио Харадинаја

Премијер Албаније Еди Рама поднио је у Основном суду у Приштини тужбу против премијера самопроглашеног Косова у оставци Рамуша Харадинаја, због клеветања о наводној размјени територија. Харадинај тврди да је тужба неоснована.
Рама и Харадинај (Фото: РАС Србија) -
Рама и Харадинај (Фото: РАС Србија)

Тужба Едија Раме, коју су пренијели поједини портали на албанском, написана је на преко 30 страница, и у њој се наводи да је Харадинај у неколико ТВ емисија у октобру прошле године, "оптужио албанског премијера да је са Хашимом Тачијем и Александром Вучићем покренуо идеју о размјени територија Косова и Србије".

Рамуш Харадинај је на Фејсбуку објавио да је тужба Едија Раме неоснована и да ће, у складу са законом, припремити одговоре на оптужбе.

У тужби се наводи да је Харадинај "јавно говорио о клеветничким и погрешним чињеницама на његову адресу" и тиме Рами "угрозио част, личност, углед и достојанство".

Рама тврди да су клеветничке изјаве "биле у контексту припрема за дијалог између Београда и Приштине", што би, у принципу, како се наводи у тужби, "требало да резултира обострано обавезујућим споразумом за обје стране и међусобним признавањем између двије државе".

Према оптужници, Харадинај је "аутор и публициста навода о конкретним чињеницама које су у више наврата и директно и индиректно у јавности створиле лажну идеју да је предсједник Владе Републике Албаније у служби идеје на штету интереса албанске нације уопште и Републике Косово посебно".

У тужби је цитиран велики број изјава које је Харадинај више пута изговорио, а у којима је апострофирао албанског премијера.

У тужби се наводи да је Харадинај стално понављао тај став упркос чињеници да Рама никада није разговарао о таквим темама.

- Премијер Албаније нема формалну правну и политичку улогу у евентуалном споразуму између Косова и Србије. То је због чињенице да овакав споразум, заснован на Уставу Косова, представља акт који може да одобри само и искључиво Скупштина Косова и, осим тога, захтијева ексклузивно одобрење 2/3 свих посланика. Премијер Републике Албаније никада није подржао или изјавио у прилог таквој идеји - наводи се између осталог у тужби.

Он у тужби тражи да, уз надокнаду штете, Харадинај призна да су његове изјаве биле клеветничке и да их повуче или оповргне.