latinica  ћирилица
16/01/2020 |  08:46 | Аутор: СРНА

Црна Гора и вечерас на ногама - молебани и литије широм земље

У градовима широм Црне Горе вечерас ће бити одржани молебани Богородици и молитвене литије у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести, који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.
Литија у Подгорици  (Фото: Sputnik / Небојша Поповић
Литија у Подгорици) -
Литија у Подгорици (Фото: Sputnik / Небојша Поповић Литија у Подгорици)

Црквена општина тиватска организује молебан у Цркви Светог Саве у 18.00 часова, а након тога од цркве кроз град литију коју предводи Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу у 18.00 часова биће одржан молебан Богородици, а потом молитвена шетња улицама града.

У Саборном Храму Христовог Васрсења у Подгорици биће служен молебан у 18.00 часова, након чега ће свештенство и вјерни народ кренути у молитвену литију. Литију ће предводити игуман манастира Драганац архимандрит Иларион.

У Цркви Светог Петра Цетињског у Спужу биће служен молебан Пресветој Богородици за спас православних светиња, са почетком у 18.00 часова.

Након молебана, епископ диоклијски Методије предводиће са свештенством литију до Зорске цркве и назад.

Молебани и литије ће бити одржани и у другим градовима Црне Горе, а предводиће их локално свештенство.

Сутра у 9.00 часова биће служена Света архијерејска литургија у манастиру Михољска превлака коју ће служити митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Благословом Епархијског савјета СПЦ у Црној Гори молебани и молитвене литије се одржавају четвртком и недјељом, а могу и другим данима ако организатори процијене да је неопходно.

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.