latinica  ћирилица
16/01/2020 |  10:11 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Јумко почео са пробним радом у Дрвару, 80 жена на обуци

Погон за производњу конфекције врањанског Јумка почео је са радом у Дрвару и покретање ове производње од великог је значаја за Дрвар, рекла је Срни начелница општине Дрвар Душица Рунић.
Дрвар "Јумко" - Фото: СРНА
Дрвар "Јумко"Фото: СРНА

Рунићева је појаснила да је ријеч о пробном раду радница које се уједно и обучавају за рад у овом погону.

- Обука ће трајати три мјесеца, осамдесет жена је потписало уговоре о пробном раду. До краја мјесеца се очекује да ће се запослити још двадесет жена и с тим комплетирати производни технолошки циклус - рекла је Рунићева.

Она је истакла да је обука у овом производном погону почела по договору и обећању предсједника Србије Александра Вучића приликом његове посјете Дрвару у септембру прошле године.

- Ово је директна помоћ женама да остваре бар минималне услове за егзистенцију, а индиректна буџету општине Дрвар, као и буџетским и ванбуџетским фондовима Ливањског кантона и Федерације јер ће се овим запошљавањем повећати и приходи по основу уплате пореза и доприноса - рекла је Рунићева.

Рунићева је пожељела да раднице успјешно заврше обуку и потпишу коначне уговоре о раду у Јумку.

- Вјерујем да ће раднице у Јумку оправдати својим радом и трудом инвестицију и тако остварити могућност да се покрене и друга смјена јер су услови рада идеални, просторије и опрема нови - говори Рунићева.

Она је захвалила предсједнику Србије Александру Вучићу и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, који се брину о Дрвару и његовим становницима, те додала да без Србије и Српске живота нема за Србе у Федерацији БиХ.

У овом погону рекли су Срни да су плате за почетак минималне јер је ријеч о обуци.

- Осим тога што се ради о обуци, одлучили смо да радницама дамо минималну плату за почетак. Поред тога, обезбијеђен је и превоз запосленима и топли оброк. Пет дана се ради недјељно, осам сати дневно - рекао је Слободан Митровић, директор Сектора за кадровске, правне и опште послове у овом погону.

Митровић је навео да се тренутно у дрварском Јумку ради на спајању и шивењу дијелова одјеће.

Погон фабрике за производњу тканине, конфекције и трикотаже Јумко из Врања у Дрвару дио је помоћи коју је Србија намијенила општини Дрвар.