latinica  ћирилица
16/01/2020 |  11:05 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Магазиновић: Образложити зашто је Божовић скинут са дневног реда

Предсједавајући Клуба посланика СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине биХ Саша Магазиновић затражио је да се посланицима образложи зашто је са дневног реда скинуто потврђивање именовања министра за људска права.
Саша Магазиновић, предсједник главног одбора СДП-а БиХ (фото: N1) -
Саша Магазиновић, предсједник главног одбора СДП-а БиХ (фото: N1)

Подсјећајући да је СДП био против Божовићевог именовања, Магазиновић је рекао да јавност треба да чује зашто је парламентарна већина скинула са дневног реда ову тачку, односно је ли Божовић и даље кандидат за министра за људска права и избјеглице.

Магазиновић је затражио и одговор да ли је Савјет министара у тихој блокади јер је у мјесец дана одржао само једну сједницу.

Посланик СДС-а Драган Мектић става је да Савјет министара није легитиман јер Устав и закони предвиђају да је један министар из реда осталих народа, што сада није случај.

Мектић је предложио и да Представнички дом на данашњој сједници разматра Програм реформи БиХ за период новембар 2019-новембар 2020, односно обавезе које из овог документа проистичу за парламент.

Као материјал за ову тачку дневног реда Мектић је доставио превод оригиналне верзије на енглеском језику, коју је урадио овлаштени судски преводилац.

Предсједавајућа Клуба СНСД-а Сњежана Новаковић-Бурсаћ затражила је да у дневни ред буде уврштен приједлог измјене одлуке о именовању чланова у комисијама, с обзиром на то да су два посланика ове странке Сташа Кошарац и Војин Митровић именовани у Савјет министара, а њих су данас замијениле Сања Вулић и Љубица Мијановић.