latinica  ћирилица
16/01/2020 |  12:42 | Аутор: СРНА

Обављена расправа о допунама Закона о финансирању институција

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ обавили су расправу о Приједлогу закона о допунама Закона о финансирању институција БиХ којим се предвиђа увођење инспекцијског надзора у случају постојања сумње на корупцију и неправилности у раду институција БиХ.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Посланик ХДЗ-а БиХ Предраг Кожул је у име Комисије за финансије и буџет подсјетио да су на јучерашњој сједници ове комисије једногласно прихваћени принципи и разлози за доношење овог законског акта с обзиром да ће увођење инспекције обезбиједити транспарентније трошење буџетских средстава.

- У институцијама БиХ имамо екстерну и интерну ревизију, али јавни поглед на трошење буџетског новца и јавни интерес доводи до оправдане потребе да се на овај начин додатно процес учини транспарентнијим - рекао је Кожул.

Он је поновио да су предложене казне од 5.000 КМ до 20.000 КМ превисоке и да ће спутавати инспекторе да их изричу.

Посланик ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић указао је да је приједлогом прешироко остављена могућност да се поднесе захтјев инспекторату за испитивање трошења буџетских средстава, што би могло довести до тога да инспекција буде претрпана.

Предсједавајући Клуба СДА Адил Османовић је током дискусије указао да се Приједлогом закона дају превелика овлаштења министру финансија и трезора БиХ јер се уводи буџетски инспекторат који треба бити систематизован у оквиру Министарства финансија и трезора.

Он је нагласио да је, према приједлогу, министар финансија и трезора другостепени орган, те да се амандмански треба кретати у правцу да буџетски инспекторат буде при Савјету министара.

Посланик СДС-а Драган Мектић рекао је да подржава сваки вид јачања контроле трошења буџетских средстава.

- Закон је, међутим, недоречен и има проблема када је ријеч о сукобу надлежности различитих институција које врше контролу буџетских средстава - рекао је Мектић.

Он је упитао шта се дешава у случајевима када, евентуално, инспектор утврди повреду трошења буџетских средстава, а Канцеларија за ревизију не стави никакву примједбу.

Посланик ПДП-а Мира Пекић указала је на проблем који ће у раду имати буџетски инспектор у оквиру Министарства финансија и трезора јер је у рангу замјеника министара.

Током усвајања записника замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић указао је на проблем да се, сходно Пословнику, посланици који гласају као уздржани рачунају да нису присутни на засједању.

- Необично је да се члан Колегијума јавља поводом записника. Све одлуке у Дому се доносе већином оних који су присутни и оних који су гласали. Они који су уздржани се рачунају да нису присутни у сали. То није уреду, програм који имамо овдје тумачење је дао ОХР прије 10 година - рекао је Радмановић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома предложио је да Уставноправна комисија испита тај проблем и да он буде разматран на једној од нареднх сједница.

У име Клуба СНСД-а, Сњежана Новаковић Бурсаћ тражила је паузу од једног часа како би се посланици из Републике Српске одазвали позиву Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанког Хризостома да присуствују божићном пријему.