latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:29 ⇒ 14:05 | Аутор: Вечерње новости

"Брисала је границе међу људима и државама" - комеморација Неди Арнерић

Комеморативни скуп поводом смрти глумице Неде Арнерић одржан је у Југословенској кинотеци у Београду.
Завршена комеморација Неди Арнерић (фото:Новости Онлине/ А.П.) -
Завршена комеморација Неди Арнерић (фото:Новости Онлине/ А.П.)

Бројним окупљенима поштоваоцима велике српске глумице први се обратио директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић који је рекао да је Неда ушла млада у филмску професију и остварила велику каријеру.

Најавио је да ће Фест приредити велику ретроспективу Нединог стваралаштва, а на великом платну пуштен је микс сцена из култних Нединих филмова.

Од Неде се посљедњи пут опростио и њен вишедеценијски породични пријатељ Ивица Клеменц.

- Често сам је звао добрица, путовали смо заједно 35 - 40 година, нас четворо. Недељка, договарали смо се да скијање поновимо у марту. Ти више нећеш скијати, а ја не желим - рекао је Ивица.

Елизабета Ђоревска је тужно примијетила да је вечерас требало да буду на сцени у Београдског драмског позоришта, али ум,есто тога говори на њеној комеморацији.

- Изгурала си ову годину уз велики труд, учила нове садржаје, и нови језик уз све оне које већ знаш. Чекала си 10. јануар када је твој вољени Миле правио велике журке за свој рођендан и твоје срце више није издржало - рекла је Ђоревска.

Прочитајте још - "Нема више Неде, нема оне предивне даме, нема моје пријатељице": Потресан говор Феђе Стојановића на комеморацији глумици

Недина млада колегиница Милица Зарић за глумицу је имала само ријечи хвале.

- Најбоља сценска мама. Била си велики професионалац. Била си мудра, лавица, ортак, крхка, а снажна. Волим те Недо -завршила је свој говор у сузама Милица.

- Постоји тај необичан живот ван репертоара и умјесто да размишљам да ли да вечерас одем да их гледам на сцени, ја размишљам има ли довољно достојанствених ријечи како би се описала Неда. Брисала је и брише границе међу људима и државама. Неда није наша, она је потпуно своја, али ако погледате у те очи видјећете цио свијет. Али њене очи боле, јер у њима видите даљину којој се никада нећете приближити - рекла је Милица Краљ.

- Нема више Неде, нема оне предивне даме, нема моје пријатељице - потресним ријечима опростио се од коленице Феђа Стојановић.

Редитељ Лордан Зафрановић послао је телеграм из Прага у ком је поручио: Увијек различита, давала је себе у сваком кадру. Са Недом је отишао још један велики члан наше породице.

Комеморацији су присуствовали Срђан Карановић, Иван Карл, Слободан Шијан, Милица Зарић, Рада Ђуричин, Радослав Зеленовић, Радош Бајић, као и глумци Бранко Цвејић, Феђа Стојановић, Мима Караџић.

Након комеморације приказан је филм "Уклети смо, Ирина", редитеља Колета Ангеловског са Недом Арнерић и Велимиром Батом Живојиновићем у главним улогама.

Кремација је 18. јануара на Новом гробљу у Београду.