latinica  ћирилица
16/01/2020 |  15:51 ⇒ 16:59 | Аутор: СРНА

Лејгода: Патријарх Вартоломеј намјерава да легализује још један раскол

Цариградски патријарх Вартоломеј ријешио је да забије нож у леђа Српској православној цркви, легализацијом раскола у Сјеверној Македонији, рекао је портпарол Московске патријаршије Владимир Лејгода.
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com) -
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com)

Лејгода је навео да је патријарх Вартоломеј подржао жалбени поступак /неканонске/ Македонске православне цркве, јавља Спутњик.

- Очигледно је одлучио да се стави у функцију политичких елита које користе религију у својим играма. То је у суштини забадање ножа у леђа Српској православној цркви којој већ пријети прогон у Црној Гори - рекао је Лејгода.

Он је навео да је сврха недавног састанка патријарха Вартоломеја са предсједником прелазне Владе Сјеверне Македоније Оливером Спасовским и некадашњим премијером Зораном Заевом била да се размотри могућност за поновним успостављањем регуларности у цркви Сјеверне Македоније, под именом Охридска архиепископија.

Након тог састанка одлучено је да се делегација Српске православне цркве и цркве у тој земљи позову пред Свету столицу Васељенске патријаршије на консултације, у настојању да се постигне рјешење.