latinica  ћирилица
16/01/2020 |  15:57 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Кластери - све чешћи начин удруживања пољопривредника

Без удруживања пољопривредна производња неће моћи да опстане ни да оствари значајније резултате, кажу стручњаци.

Међутим, пољопривредници недовољно разумију значај удруживања, па је потребно више их информисати о предностима и добити које оно нуди.

О томе је било ријечи на предавању организованом за пољопривреднике у Дервенти.

Мањи пољопривредни произвођачи, да би могли да остваре одређену добит, морају бити удружени.

Осим удружења и задруга као нови модел удруживања намећу се кластери. До сада је формирано седам регионалних кластера, а кластер за добојску регију окупља 15 удружења из 11 општина.

- Овај нови вид удруживања укључује образовне институције и научно-истраживачку заједницу и очекује се и од њих учешће и допринос, како развоју пољопривреде, тако и повећању конкурентности пољопривредних произвођача - истакла је Јулијана Петровић, менаџер кластера.

- Ти бенефити се могу остварити на више начина, у више компоненти. Једна од њих су старт производни пакети који се односе на набавку репроматеријала који је потреба сваког пољопривредног произвођача за одређени циклус производње - каже Слађана Дервиш Товирац из јединица за координацију пројеката Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Миленко Вујичић из Бишње Доње код Дервенте дневно произведе око 450 литара млијека.

Каже да су кроз удружење мљекари у могућности да заштите своје интересе.

- Удруживање је увијек било добро. Сваке године су нам смањивали цијену млијека и ми се држимо што се тиче тога, имамо удружење фармера - прича Миленко Вујичић, пољопривредник из Доње Бишње.

Кроз ИФАД пројекат за произвођаче корнишона и поврћа из пластеника који су окупљени у кластер већ су покренуте неке активности а очекују се производни пакети за мљекаре и пчеларе.