X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
16/01/2020 |  16:53 | Извор: sputniknews.com

Шта предлаже нови руски премијер?

Нови премијер Русије Михаил Мишустин објавио је у Државној думи како види свој рад на овом положају и шта намјерава да захтијева од министара.
Михаил Мишустин (Фото: Sputnik / Илья Питалев) -
Михаил Мишустин (Фото: Sputnik / Илья Питалев)

Одговарајући на питања парламентараца, нагласио је да поздравља отворену критику и навео личну одговорност чланова Владе. Спутњик објашњава шта Мишустин предлаже да се промијени у извршној власти Русије.

Лична одговорност Владе

Мишустин је навео да ће "оријентисати нови састав Владе Русије на блиско партнерство са посланицима Државне думе, партијама и Савјетом Федерација".

- Желим да вас увјерим да ће сви чланови Владе бити лично одговорни за постизање националних развојних циљева - додао је он.

Приоритет - социјална правда

Мишустин сматра да обраћање руског предсједника Владимира Путина Савезном парламенту треба, прије свега, схватити као програм социјалне правде заснован на традиционалним вриједностима и упућен људима и њиховим најважнијим проблемима.

- На првом мјесту је брига о дјеци, породици, расту њиховог благостања и побољшању квалитета живота - истакао је он.

Обавеза мајских указа

- Наравно, мајски укази су безусловни за извршење. Тиме ће се бавити Влада - одговорио је Мишустин на питање о реализацији налога предсједника у области социјалне политике, образовања и науке.

Опоравак одбрамбене индустрије

Мишустин је скренуо пажњу на чињеницу да домаћа одбрамбена индустрија прави високотехнолошке производе.

- Њен даљи развој је, без сумње, наш приоритет. У условима стабилизације државне одбрамбене наруџбине посебно је важно опоравити и нормализовати финансијску ситуацију одбрамбених организација, активно диверзификовати предузећа војне индустрије и повећавати цивилну научно-истраживачку производњу - нагласио је он.

Новац за реализацију пројеката

- Захваљујући макроекономској стабилности и профицитном буџету имамо финансијске изворе за реализацију свих задатака које је поставио предсједник, почевши већ од јануара ове године - прецизирао је Мишустин. За реализацију предсједникових налога у наредне четири године биће потребно четири билиона рубаља, додао је он, конкретно 2020. године – 450 милијарди.

Бизнис и нова радна мјеста

Мишустин је, такође, истакао значај побољшања пословне климе.

- Како би се људи који се баве бизнисом, укључујући и младе, осјећали самоувјерено и заштићено, могли да развијају свој посао, отварају нова радна мјеста и, што је најважније, повећавају плате запосленима - објаснио је он.

Руски премијер сматра да је за даљи развој и раст БДП-а првенствено потребно стимулисати раст инвестиција и вратити изгубљено повејрење између власти и бизниса.

Он је подсјетио да је један од приоритета Путиновог обраћања Савезној скупштини повећање реалних прихода грађана и навео да треба усвојити пакет закона о заштити и промоцији инвестиција и осигурати да они свуда прораде.

Истовремено, он је нагласио да потребно да се уклањају сувишне административне баријере и ефикасно спровести и довршити реформу надзора и контроле.

Социјална помоћ

Нови руски премијер изјавио је да постоји потреба да се у наредне двије године развије систем циљане социјалне помоћи за социјално угрожене. Он је објаснио да постоји велики број олакшица и постоји принцип за њихову аутоматску расподјелу када се не види таргетирана аудиторија гдје су оне отишле и предложио је да се социјална помоћ циљано усмјери.

Средства за ауто-путеве

Мишустин се заложио за укидање ограничења инфраструктуре у саобраћајном сектору.

- Прије свега, ради се о путевима који повезују центре области, излазе на савезне ауто-путеве, као и обилазницама великих градова - објаснио је он.

Новац за економију

Мишустин је скренуо пажњу на потребу активног заједничког рада Централне банке и финансијског блока Владе како би се привукао новац за реалан сектор економије.

- Ово је један од најважнијих задатака Централне банке. Али, наравно, финансијско-економски блок Владе ће, као и до сада, пружати потребну помоћ и активно учествовати у томе - рекао је он посланицима.

Ескпанзија Русије у дигиталној области и технолошки развој

- Русија има одлична рјешења и своје платформе. У том смислу је веома важно да помогнемо нашим паметним момцима који стварају ове дигиталне платформе и да помогнемо извозу, гдје можемо да помогнемо и гдје да се развијамо - оцијенио је Мишустин.

Он је такође навео да планира стимулисање технолошког развоја економије.

- Потребно је извршити прави пробој у дигитализацији реалног сектора - рекао је он.

Мишустин је, на крају, обећао да ће у априлу 2020. Доњем дому парламента поднијети извјештај о политици Владе и изразио наду да ће он бити одобрен.