latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:16 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Двије године од убиства Оливера Ивановића - у приштинску оптужницу не вјерује нико

Поменом у Београду и Косовској Митровици, обиљежене су двије године од убиства Оливера Ивановића, једног од најистакнутијих лидера Срба са Космета посљедњих деценија. Тужилаштво самопроглашеног Косова недавно је подигло оптужницу, у коју не вјерују ни његова породица ни сарадници.

Након двије године и двије паралелне истраге, не зна се ко је одговоран за пуцње у леђа Оливеру Ивановићу.

Према оптужници коју је подигла Приштина, кривци се налазе међу његовим најближим сарадницима, попут секретарице, Силване Арсовић, која је оптужена за помагање.

- Да ли је крива Силвана Арсовић? Сав народ у Косовској Митровици зна да није. Силвана ће доказати своју невиност - каже Ксенија Божовић, потпредсједница Грађанске иницијативе (СДП).

- Хапшење Оливерове секретарице, која нема ништа са тим, само показује у којем правцу Приштина води истрагу - категорична је и удовица Оливера Ивановића, Милена Ивановић.

Приштина је до сада ухапсила двојицу полицајаца из реда српског народа, због уклањања доказа, док је хапшење избјегао потпредсједник Српске листе, Милан Радојичић.

Ивановићева удовица, која је помен одржала у Београду, каже да покушава да буде неутрална, али да више вјерује српској страни.

- Оно што Пришина ради, новоди ме да им не вјерујем. Тачно је и да ја водим своју истрагу и скупљам доказе. Када будем сасвим сигурна апсолутно ћу рећи ко је то урадио - истакла је Милена Ивановић.

С друге стране, истрага коју води Београд, стоји у мјесту, јер су институцијама везане и руке и ноге, рекла је премијерка Србије, Ана Брнабић.

- Ово питање мора бити упућено привременим институцијама у Приштини и Еулексу. Гдје је сада ЕУ, гдје је владавина права - пита Брнабићева.

Од суђења у Приштини не очекује ништа ни Ивановићев некадашњи адвокат, јер у оптужници нису наведени ни налогодавци нити јасан мотив.

- Оптужница се заснива на изјавама свједока од којих ни један није очевидац - наводи бивши адвокат Оливера Ивановића Небојша Влајић, док Горан Ракић, предсједник Српске лист, истиче да ће се  обратити међународној заједници, да се укљуци у истрагу.

Убиство Оливера Ивановића остаје жива рана српског народа, рекао је шеф канцеларије за Космет, Марко Ђурић и додао да као заједница на Косову и Метохији, не можемо бити мирни док не пронађемо убицу.