latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:18 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Митрополит Хризостом организовао божићни пријем: Вратити одузету имовину СПЦ у БиХ!

Предуслов сваком миру је добра воља међу људима, истакао је на божићном пријему у Сарајеву митрополит дабробосански Хризостом, који је изразио наду да ће ове године бити надокнађено све што је ранијих пропуштено.

Митрополит Хризостом посебно се осврнуо на питање невраћања узурпиране имовине Српској православној цркви.

Невраћањем одузете и узурпиране имовине цркава и вјерских заједница и даље се крше основна људска и вјерска права, нагласио је митрополит Хризостом подсјетивши да се, прије више од 15 година припремљен закон о реституцији и данас чува закључан у ладицама бх. бирократије.

- Зграда наше Сарајевске богословије не само да није враћена, већ се увелико економски експлоатише. Хоћемо да вјерујемо и изражавамо наду да ће актуелно Предсједништво БиХ и Парламентарна скупштина БиХ напокон у агенду својих активности ставити питање доношење закона о реституцији - истакао је митрополит.

Да се ово питање мора ријешити поручио је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, оцијенивши да божићни пријем показује да БиХ има потенцијал да уважава различите вјере, али да ипак остаје у сјенци чињенице да српској цркви није враћена имовина и да објекте који су милионске вриједности задржавају федералне и кантоналне власти.

- То говори о односу Сарајева према Српској православној цркви који је катастрофално лош, који не може да покаже да је овај град мулитетнички, јер он не уважава основно право, а то је право вјерских заједница на имовину- нагласио  је Милорад Додик, српски члан бх. Предсједништва.

Додао је да је узурпирана огромна имовина у самом центру Сарајева и да у том погледу ни међународна заједница ништа није учинила.

Божић је празник мира, љубави и добре воље, истакнуто је на пријему са којег је поручено и да брига за човјека, као највећег добра послије Бога, треба да буде на првом мјесту, при чему је указана и забринутост због негативног демографског стања и исељавања становништва.

Митрополит Хризостом заједно са Додиком и амбасадором Русије у БиХ Петром Иванцовим обишао је и Саборну цркву поред које се и налази 1962. године отета зграда Богословије у којој се данас налази сарајевски Економски факултет.