latinica  ћирилица
16/01/2020 |  21:27 ⇒ 21:29 | Аутор: СРНА

Оскрнављен помоћни објекат код храма светих апостола Петра и Павла на Осенику

Полицији у Хаџићима пријављено је да су на помоћном објекту поред Цркве Светих апостола Петра и Павла на Осенику, код Пазарића, одваљена врата и ускоро би требало да буде извршен увиђај, изјавио је вечерас Срни парох блажујски јереј Дарко Даниловић.
Полиција ФБиХ - Фото: РТРС
Полиција ФБиХФото: РТРС

- На црквеном дому се виде трагови насилног отварања. Случај је окарактерисан као кривично дјело. Не знам да ли нешто недостаје, док не буде завршен увиђај - рекао је Даниловић, који је на мјесту догађаја, о којем је обавијештен вечерас.

Даниловић, који је и администратор парохије пазарићке, указао је да је ово други вандалски чин у кратком периоду, подсјетивши да је Црква Светог Саве у Блажују у федералној општини Илиџа оскрнављена у ноћи са 12. на 13. јануар, када су проваљена бочна врата, испретуране ствари и украдено између 200 и 300 КМ.

- Овај храм у Пазарићу и раније је био мета вандала. Овдје готово да нема православних вјерника. Ми пароси блажујски смо постављени за администраторе да овај свети храм чувамо и одржавамо - додао је Даниловић.

Храм Светих апостола Петра и Павла изграђен је 1896. године, а почетком јула 1992. био је прилично уништен, иако се налазио далеко иза линија борбених дејстава.

Његову обнову покренули су 2007. године српски становници Пазарића и Тарчина, који су се махом иселили са тог подручја, а који су прошли страхоте логора за Србе у Крупи, основној школи у Пазарићу и злогласном "Силосу" у Тарчину.