latinica  ћирилица
17/01/2020 |  10:14 ⇒ 11:08 | Аутор: РТРС

Коме не одговара продор руских фармацеутских компанија на бх. тржиште?

Фонд здравственог осигурања Републике Српске очекује од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да убрза процедуре издавања дозвола за промет руских фармацеутских компанија и да не дозволи да постане талац тромости и утицаја разних лобиста којима, очито, не одговара продор руских лијекова на тржиште БиХ.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Из Фонда наводе да здравствени систем Српске због монопола појединих произвођача скупих лијекова на тржишту, има нереално високе цијене, али без обзира на те предности, они се ипак све чешће повлаче и остављају тржишта БиХ без адекватних лијекова. Тај цех плаћа како Фонд здравственог осигурања Републике Српске, тако и осигураници за које се у таквим тржним условима тешко може набавити преко потребан лијек.

Из Фонда истичу да се већом понудом лијекова и већом конкуренцијом - дозволом уласка на тржиште релевантних компанија, постиже боља снабдијевеност тржишта лијекова, а здравствени систем добија шансу да брже набавља многе иновативне лијекове по знатно нижој цијени.

- Будући да постоји поприличан застој у издавању неопходних дозвола за промет руских лијекова на тржишту БиХ, са правом постављамо питање да ли надлежна агенција предност даје лобистима којима не одговара продор руских компанија или грађанима и фондовима који набављју лијекове за своје осигуранике? - питају из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Из Фонда наводе да је из примјера кубанске Cimavaks вакцине, када је по убрзаној процедури и без дозволе Европске агенције за фармакологију и мишљења чланова Комисије за лијекове БиХ ова вакцина регистрована у БиХ, очито да је стално тражење додатних мишљења експерата само изговор да руски лијекови не дођу на тржиште БиХ.

- Како је могуће да лијекови који су урађени по свим стандардима и који сада успјешно снабдијевају огромно руско тржиште, али и шире, не могу да добију дозволу за промет у БиХ? - птају из ФЗО Српске.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске апелује на све релеватне институције да се "ставе у службу здравственог система Српске који ће на овај начин добити бројне предности, а пацијенти бржу набавку лијекова, а не да буду саученисници у игри лобиста у којој се најмање мисли на интерес пацијената и здравствене струке".

Повезане вијести:

ФБиХ не жели руске лијекове у БиХ