latinica  ћирилица
17/01/2020 |  10:28 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

У Сарајеву ваздух опет оцијењен као врло нездрав

Загађеност ваздуха јутрос је повећана у појединим градовима Федерације БиХ, а најлошија ситуација је у Сарајеву, гдје је квалитет ваздуха оцијењен категоријом "врло нездрав".

Према мјерењима обављеним у 9.00 часова, индекс квалитета ваздуха у Сарајеву износио је 242, објављено је на интернет страници "Зрак.екоакција".

Загађеност ваздуха овог нивоа указује на то да су код лица с респираторним обољењима попут астме могућа значајна појачања симптома и интензитета болести, али и повећана вјероватноћа негативних посљедица по респираторне органе цјелокупног становништва.

Препоручује се обољелим од плућних болести и болести срца, трудницама, дјеци и старијима да избјегавају било какве активности током боравка вани, а осталима да избјегавају продужена или већа напрезања током боравка вани.

Нездрав ваздух забиљежен је у Тузли, са индексом загађења 196, у Илијашу 190, у Високом 179, у Зеници 178, у Лукавцу износи 170, те Јајцу 160.

Загађеност овог нивоа указује да је могућа појава појачаних симптома и интензитета болести код лица с болестима срца и дисајних органа, попут астме, док би сви остали могли почети осјећати негативан утицај загађења на здравље.

Плућним и срчаним болесницима, те трудницама, дјеци и старијим лицима препоручује се да смање било какве вањске физичке активности, а сви остали треба да избјегавају продужена или већа напрезања ток боравка вани.

Вриједност индекса квалитета ваздуха од нула до 50 је добар, од 51 до 100 умјерено загађен, од 101 до 150 нездрав за осјетљиве групе становништва, од 151 до 200 нездрав, од 201 до 300 врло нездрав и више од 300 опасан по здравље.