latinica  ћирилица
17/01/2020 |  10:57 ⇒ 11:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Нуђена ми је подјела Македоније, али сам је одбио

Лидер ДУИ, албанске владајуће странке у Сјеверној Македонији, Али Ахмети изјавио је да му је у прошлости била нуђена подјела Македоније по етничким линијама, али да ју је, како каже, експресно одбио.
Али Ахмети (фото:anadolu) -
Али Ахмети (фото:anadolu)

Скопски портал Плусинфо пише да је Ахмети истакао да би свака подјела Сјеверне Македоније била штетна и за Албанце и за Македонце у тој земљи.

- Имао сам понуду лидера велики политичких странака за подјелу Македоније, али сам одмах одбио ту понуду. Јер свака подјела ове земље би била штетна. Веома штетна за Албанце, али и за Македонце - нагласио је Ахмети.

Рекао је и да није могуће дијелити неке ствари "ножем" и да би то, да се догодило, утицало на креирање нових мањина и у Албанији и у Македонији, "што би отворило нове ране".

- Ми нисмо прихватили подјелу Македоније. Ја сам и македонским политичарима рекао да је ова држава моја, колико је и њихова. Желим да имамо наше симболе и језик и ми смо постигли те циљеве. Имамо универзитет, језик у Собрању и у институцијама, као и наше симболе - закључио је Ахмети.