latinica  ћирилица
17/01/2020 |  12:35 | Аутор: СРНА

Уставни суд: Нису повријеђени национални интереси Бошњака и Хрвата

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је да Законом о узурпацијама и добровољачким компетенцијама нису повријеђени витални национални интереси бошњачког и хрватског народа, саопштено је из Уставног суда Српске.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је Вијеће свој став о непостојању повреде виталних националних интереса бошњачког и хрватског народа у односу на оспорени закон образложило, осим осталих разлога, превасходно чињеницом да се ниједном његовом одредбом не даје предност било којем конститутивном народу нити се прави разлика међу њима.

Вијеће је оцијенило и да су одредбе закона, који је Народна скупштина Српске усвојила 28. новембра 2019. године, општег карактера и једнако се односе на све грађане Српске, као и да ниједан конститутивни народ његовим прописивањем није доведен у неравноправан положај у уживању права гарантованих Уставом Српске.

Усвојеним Законом о узурпацијама и добровољачким компетенцијама прописују се услови и поступак за расправљање имовинско-правних односа насталих узурпацијом земљишта које је до 6. априла 1941. године било државна својина /бивши ерар/.