latinica  ћирилица
17/01/2020 |  12:41 | Аутор: СРНА

Тривићева о актуелној економској ситуацији

Потпредсједник Партије демократског прогреса Јелена Тривић сматра да бруто домаћи производ Републике Српске карактерише ниско учешће инвестиција од 17 одсто, иако БДП расте по одређеној стопи.
Јелена Тривић - Фото: РТРС
Јелена ТривићФото: РТРС

Тривићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци, на којој је говорила о актуелној економској ситуацији, навела да су јавна предузећа путем дивиденди у буџет Републике Српске у првих шест мјесеци прошле године уплатила 12 милиона КМ.

Према њеним ријечима, груба рачуница каже да годишње, с обзиром на имовину којом управљају, могу допринијети са 200 милиона КМ чисте добити.

- Позитиван примјер је Пензијски резервни фонд који у буџет сваке године уплаћује шест милиона КМ и одговорно управља имовином Републике Српске. Модел по којем они раде требао би да буде примијењен на Инвестиционо-развојну банку - оцијенила је Тривићева.

Она је навела да јавна предузећа могу бити профитабилна ако се, како каже, деполитизују и управљачким структурама поставе зацртани резултати.

Тривићева је рекла да је индустријска производња у Републици Српској на истом нивоу као и 2015. године, а у 2019. у односу на 2018. мања је за 11,8 одсто, на шта, према њеном мишљењу, сигурно утиче и чињеница да "не ради Рафинерија нафте у Броду".