latinica  ћирилица
17/01/2020 |  13:22 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Висока руска делегација посјетила Универзитет у Источном Сарајеву

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић информисао је високу делегацију из Русије о активним споразумима потписаним са универзитетима у Европи и свијету, од чега десет с онима из Русије, нарочито у области умјетности, лингвистике и пољопривреде и изразио наду да ће постојећа сарадња бити унапријеђена.
Универзитет Источно Сарајево посјетила висока руска делегација - Фото: СРНА
Универзитет Источно Сарајево посјетила висока руска делегацијаФото: СРНА

Кулић је током састанка са руском високом делегацијом, коју је предводио потпредсједник Руске академије и наука и члан предсједништва Руског историјског друштва Николај Макаров, изразио част и задовољство што је та угледна руска делегација, која је први пут у БиХ, посјетила Универзитет у Источном Сарајеву.

На састанку је било ријечи о интензивирању успјешне сарадње коју Универзитет континуирано остварује са руским универзитетима и институцијама у различитим научним и културним областима. Истакнуто је да Руси имају посебну емпатију према пријатељском српском народу и разумијевање за дешавања на овим просторима.

Представници Универзитета у Источном Сарајеву истакли су да студенти и професори традиционално одлазе на усавршавања на руске високообразовне институције, те изразили наду да ће та сарадња бити интензивнија након ове посјете.

Они су информисали руску делегацију да студенти Музичке академији бораве на музичкој академији Гњесин у Москви, те да на Филозофском факултету постоји Катедра за руски језик, као и Центар за руске студије, по чему је Универзитет у Источном Сарајеву јединствен у БиХ.

Ректорски тим је истакао успјех студената Катедре за русистику који су показали изузетан ниво владања руским језиком, заузевши прво и друго мјесто на такмичењу из познавања руског језика.

Делегација је изразила спремност за разговаре о предметима који су од заједничког интереса, те нагласила да Руско историјско друштво сарађује са десет руских универзитета који се баве историјом, али и другим областима.

Како је наведено, један од разлога доласка руске делегације у БиХ је и отварање изложбе "Пут до побједе", која је дио већег пројекта "Пут до побједе: историјски извори свједоче", а који се реализује у сусрет 75 година од Дана побједе над фашизмом.

Велики дио архивског материјала који је дуже вријеме био класификован као "строго повјерљиво", дио је изложбе која ће бити отворена до 23. јануара у галерији Нови храм у Сарајеву.

Осим Макаровог, у делегацији су били члан предсједништва Руског историјског друштва и извршни директор фонда Историја домовине Константин Могилевски, министар-савјетник Амбасаде Русије у БиХ Алексеј Керестеђијанц, први секретар Амбасаде Русије Антон Соколов, портпарол Руског историјског друштва Сергеј Копилов и шеф дописништва новина Руска газета Александр Борисов.

Састанку су присустовали и проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Сандра Ивановић, проректор за наставу Вера Ћевриз-Нишић, проректор за науку, истраживање и развој Јелена Крунић и проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Марко Гутаљ.