latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:49 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Производни погони највећи потенцијал Вукосавља

У Вукосављу своју шансу виде кроз мале привредне погоне и изградњу пословне зоне од 27 хектара, са које би транспорт робе могао ићи коридором 5ц. Ову општину посјетио је министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

У Вукосављу се већ отварају мали привредни погони. Предузеће ММТ запошљава 12 радника. Производе прикључке за пољопривредну механизацију. Све се пласира на њемачко тржиште. Циљ је подићи производњу и удвостручити број запослених.

- Најбитније нам је да се нам се помогне око хале. То нам је битно. Овдје смо потпуно лимитарни, хала не одговара. Да би проширили капацитете, морамо проширити и халу. Хала је у власништу општине Вукосавље и ту нам је најбитнија помоћ - изјавио је директор ММТ доо из Вукосавља Миодраг Даниловић.

Задовољни су и радници, и послом и платом.

- Пријављени смо, све иде како треба. Задовољни смо условима. Посла има, све што произведемо, иде у извоз - изјавио је мајстор у ММТ доо Неђо Мркоњић.

У општини Вукосавље истичу да им за реализацију планова треба помоћ Републике Српске. Шанса је, кажу, у малим производниом погонима који могу пласирати робу у извоз, а за то је најважнија привредна зона и близина коридора 5ц.

- Имамо производне погоне, који су, за овако малу локалну заједницу, велики потенцијал јер управо од тих 20 производних погона, више од десет ради искључиво извоз. Ево ова фирма гдје смо данас били, 100 одсто је извозно орјентисана - изјавио је начелник општине Вукосавље Борислав Ракић.

– То је специфичан простор на коме би се могле оформити управо такве пословне зоне које могу да буду интересантне, како домаћим, тако и страним инвеститорима - изјавио је министар привреде и предузетништа Републике Српске Вјекослав Петричевић.

Министар Петричевић нагласио је и да ће привредницима бити омогућено да путем ИРБ-а користе кредите са каматном стопом од 2 до 2,8 одсто, што ће производним предузећима омогућити да дођу до јефиних обртних средстава.