latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:53 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Рогатица добила сензорну собу

Сензорна соба за лица са потешкоћама у развоју, која је данас отворена у рогатичком Дому здравља, опремљена је по свјетским стандардима и најсавременија је у БиХ. У опремање је уложено 57.727 КМ, од чега је Влада Швајцарске путем УНДП пројекта интегрисаног локалног развоја обезбиједила 43, а општина Рогатица 14.727 хиљада марака. Партнер пројекта, рогатичко Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама "Растимо срећно".

Петогодишњи Андрија рођен је са срчаном маном. Четири пута годишње одлазио је на терапије у Бањалуку, управо ради терапија у сензорној соби. Вишеструка благодет за Андријино и здравље педесетак малишана окупљених у Удружењу "Растимо срећно", сада им је свакодневно доступна.

- Самим тим што ћемо то имати у нашој локалној средини је велики успјех - изјавио је предсједник Удружења "Растимо срећно" Миле Чебић.

Уз логопедски и најсавременији физијатријски сет опреме, сала за кинезутерапију, вибро масажни кревет.

- Трећи, највриједнији дио, сензорна соба, нешто што мислимо да у БиХ нема, за сва чула за која треба да се врши сензорна интеграција. Обезбједили смо и осигурали простор и запослићемо кадрове који ће радити - изјавио је директор Дома здравља "Др Зоран Митровић" Рогатица Синиша Миљешић.

Пројекат је предложен као један од приоритетних у општини Рогатица.

- нажалост, потребе и за оваквом врстом помоћи су све веће. Препознали смо потребу и значајно ћемо и даље улагати - изјавио је начелник општине Рогатица Милорад Јагодић.

- Битно је укључивати ширу заједницу и грађане, а посебно најискљученије групе. Желим нагласити улогу општине Рогатица, Дома здравља и Удружења "Растимо срећно" - изјавила је водитељка пројекта Интегрисаног локалног развоја у БиХ Аида Лаковић Хошо.

За дјецу су осигуране бесплатне услуге стручног особља које ће радити у сензорној соби. У Дому здравља запослиће стручне кадрове, па се надају подршци Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања.