latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:57 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Изложба "Модерна" у Андрићграду

Kао дио ликовног програма међународног филмског фестивала Kустендорф, Галерија Андрићевог института као домаћин изложбе и Kућа легата из Београда одабраним радовима из своје колекције публици су представили ремек дјела српске модерне изложбом под називом "Модерна", избор радова из колекције Kуће легата.

Модерна је узета као временски оквир и умјетничко искуство које је пратило рад умјетника чија су дјела представљена.

- Издвојили смо 23 рада реномираних умјетника како би их представили у оквиру тематике модерна. Наша колекција броји на стотине радова ликовне и примјењене умјетности, а ту је богата и архивска грађа - изјавила је аутор изложбе Дина Павић.

Поставка ове изложбе је само једно од могућих виђења богате колекције и показује да је она као таква незаобилазна станица у сагледавању и праћењу токова српске модерне.

- Ова изложба је посебно значајна баш зато што обухвата читав један умјетнички правац у коме су стварали најзначајнији српски ствараоци који су заузели значајна мјеста и на свјетској умјетничкој сцени - изјавила је руководилац Галерије Петар Лубарда Андрићевог института Горица Ћећез.

Кућа легата је институција у Београду, која брине о легатима који су дати граду Београду од 1955. године до данас.

- Ми смо основани као установа која ће се старати о легатима и поклонима које су граду Београду оставили његови истакнути житељи и умјетници. На изложби се налазе радови из свих 11 легата о којима се старамо - изјавио је в.д. директора Куће легата Филип Брусић - Ренауд.

Изложба у Андрићграду биће отворена до 28. фебруара.