X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
17/01/2020 |  20:45 | Извор: sputniknews.com

Пола вијека легендарног "Мачеваоца": Су-24 и даље у одбрани руског неба (ВИДЕО)

Прије тачно 50 година бомбардер Су-24, који је у то вријеме носио шифру Т-58М, први пут се винуо у небо. Летјелицом је управљао син легендарног конструктора Сергеја Иљушина — тест пилот Владимир Иљушин. Су-24 је касније у НАТО-у добио назив "Fencer" (мачевалац).
Пола века легендарног „Мачеваоца“: Су-24 (Фото:Common Domain) -
Пола века легендарног „Мачеваоца“: Су-24 (Фото:Common Domain)

Авион има променљиву геометрију крила, што му је омогућило постизање велике брзине.
То је била прва летјелица у СССР која је намијењена за све временске услове.

Су-24 је коришћен у рату у Авганистану и Чеченији, као и приликом напада на терористе у Сирији. За све вријеме производње, од 1971. до 1993. године, направљено је око 1.400 авиона Су-24.

Модификација Су-24М опремљена је новим системом за нишањење и навигацију ПНС-24М "Тигар", захваљујући ком је авион способан да лети на малим висинама (од 50 метара) у аутоматском и полуатоматском режиму.

Истакнутије модификације летјелице су и Су-24МР (авион за извиђање), Су-24МП (за ометање комуникација), Су-24МК (извозна верзија бомбардера) и друге.

Најновија модификација авиона је Су-24М2. Нови систем опреме омогућава да се користи навођено оружје као и код Су-34, који ће у будућности замјенити Су-24 у руском наоружању.

Наоружање Су-24 обухвата стрељачко-топовско наоружање и навођене и ненавођене ракете. Маса борбеног терета износи до седам тона.