latinica  ћирилица
17/01/2020 |  21:27 ⇒ 21:27 | Аутор: АТВ

Рајчевић: Реализовали смо више од 90 одсто зацтраног програма

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да је министарство које предводи у прошлој години реализовало више од 90 одсто зацртаног програма.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

- Реално смо сагледавали ствари и реализовали постављене задатке. Мислим да сам наметнуо нови темпо рада, иако је незахвално говорити о свом раду - рекао је Рајчевић вечерас за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да жели да саслуша конструктиван приједлог, али и да је спреман да одговори на лажи и клевету.

- Поднио сам тужбу против посланика ПДП-а у Народној скупштини Драшка Станивуковића који није говорио истину гостујући у програму једне од телевизија. Сада смо у судском процесу. Нажалост, свјесно се на посљедњој сједници Скупштине ишло у урушавање њеног дигнитета. Добро је што се у томе није успјело - додао је Рајчевић.

Он је нагласио да је Нацрт закона о високом образовању кључна тема за Републику Српску.

- Овај закон је приоритетан за нашу нацију. Уложили смо огроман напор да дођемо до овог закона од кога зависи функционисање друштва. Једна од кључних ствари и новина у законском рјешењу је веза привреде и научноистраживачке заједнице, а представници привреде биће активни и у управљачким структурама јавих универзитета - рекао је Рајчевић.

Према његовим ријечима, политичка ситуација у БиХ у посљедњих годину дана је била тешка и изазовна.

 - У БиХ је прилично несређена ситуација. Још увијек није формирана власт у Федерацији БиХ, што ће бити извор оперативних и политичких проблема. Упркос свему, Влада Српске је успјела да све ово преброди и одржи економску стабилност, што је највећи домет у прошлој години - каже Рајчевић.

Он је напоменуо да се ради на рјешавању проблема акредитације високошколских установа из Републике Српске и да је о овоме разговарао са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.

- Мислим да ће ово питање бити коначно рјешено. У овом случају мора превладати разум, јер је најважније питање да ли ће дипломе наших студената бити призанте и хоће ли наше високошколске установе моћи да учествују у међународним пројектима. Овдје је ријеч о самовољи једног човјека, али је сигурно да неће бити дозвољено да буде угрожена будућност Српске - навео је Рајчевић.

Он је рекао да се мора почети са реформским процесима и да је Влада Српске томе посвећена.

- У овој години ћемо радити на имплементацији неколико пројеката, међу којима је систем обједињене наплате комуналних услуга, затим пројекат `е-бебе`. Ускоро можемо очекивати и промоцију електронског потписа и на прагу смо дигиталне револуције која ће се огледати и у побољшању рада управних органа - закључио је Рајчевић.