latinica  ћирилица
18/01/2020 |  09:59 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Дрљача: Тврдње из Фонда нису утемељене

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача оцијенио је неутемељеним тврдње хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада из електране "Кршко" да његово одлагање на Трговској гори не би угрозило 300.000 становника у сливу ријеке Уне, јер не вјерују гаранцијама Хрватске да ће све бити урађено према прописима.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

- Знајући да Хрватска није толико развијена у технолошком смислу да обезбиједи све те услове, оправдано је питање ко гарантује да ће објекат и складиштење радиоактивног отпада бити урађено по свим прописима? Судећи према досадашњој пракси заташкавања приликом доношења одлука, вјерујемо да ће тако бити и у наредном периоду. Не вјерујемо њиховим гаранцијама - рекао је Дрљача Срни.

Дрљача сматра да Хрватска жели да за збрињавање радиоактивног отпада из Нуклеарне електране "Кршко" одабере јефтиније рјешење, што није сигурно за становнике Новог Града и других општина у сливу ријеке Уне.

Предсједник Удружења "Грин тим" Нови Град Марио Црнковић је истакао како забрињава необјективност деманта Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко", те сматра да је то разлог више за бригу.

Према његовим ријечима, говорити да складишта тог типа не представљају никакву опасност, вријеђа интелигенцију, а тек онда открива апсурдности таквих иступа.

- Уколико Фонд из Хрватске жели демантовати некога, потребно је да крену од свог министра за животну средину Томислава Ћорића, који је у више наврата изјавио да је Трговска гора локација за одлагалиште, значи трајно одлагање, а не складиште, што би значило привремено депоновање - указао је Црнковић.

Црнковић је истакао да се назире одговор на питање ко кога смије демантовати, а ко кога не.

Он је оцијенио и да патетично звучи упорно понављање флоскула попут оне да ће све бити рађено "у складу са највишим свјетским стандардима", јер ова прича траје 20 године чиме показују како раде према тим стандардима. "Крајње је вријеме да се на ово стави тачка", додао је Црнковић.

Након што је Срна 5. децембра прошле године објавила да Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке, из Фонда су истакли да "складишта у којима се збрињава ниско и средње радиоактивни отпад не представља никакву опасност за локално становништво, уз услов да се граде и надзиру у складу са најбољом свјетском праксом".

Повезане вијести:

Фонд тврди да одлагање радиоактивног отпада неће угрозити становништво