latinica  ћирилица
18/01/2020 |  12:36 | Аутор: СРНА

Бјелица: Разговараћу са надлежним о изградњи мини хидроелектране

Начелник општине Соколац Милован Бјелица најавио је да ће разговарати са представницима свих надлежних субјеката у Српској када буде званично обавијештен о додијели концесије о изградњи мале хидроелектране на ријеци Каљина, уз напомену да је став локалне управе да не дође до нарушавања животне средине.
Милован Бјелица - Фото: РТРС
Милован БјелицаФото: РТРС

Одлуку о додјели концесије донијела је Влада Републике Српске, а процијењена вриједност инвестиције је 1.473.820 КМ.

Бјелица је истакао да ће сарађивати са Владом Српске и надлежним министарством и вјерује да ће се разговором и сагледавањем посљедица и користи од ове инвестиције пронаћи заједнички интерес на обострано задовољство.

Он је подсјетио да је Спортско риболовачко друштво "Биоштица" са Сокоца средином новембра прошле године организовало мирни протестни скуп против изградње овог објекта на Каљини и другим ријекама у окружењу.

Бјелица је навео да је петицију против издавања дозволе и градње мини хидроелектране потписало око 1.000 грађана и представника 17 невладиних организација, која је упућена на адресе свих нивоа власти у Српској.

Потпредсједник Спортског риболовачког друштва "Биоштица" Радислав Нешковић рекао је Срни да се потписници петиције противе изградње хидроелектране, јер се очување ријека тиче домаћих закона, права и интереса људи.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о покретању поступка додјеле концесије за изградњу мале хидроелектране на ријеци Каљина код Сокоца, а процијењена вриједност инвестиције је 1.473.820 КМ.

Према одлуци о додјели концесије, изградња мале хидроелектране планирана је на дијелу водотока ријеке Каљине, низводно од мјеста ка путу за село Бања Лучица, на подручју мјесне заједнице Каљина, општина Соколац.