latinica  ћирилица
18/01/2020 |  13:06 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

Драгишић: У што већем броју подржати СПЦ и Србе у Црној Гори

Потпредсједник Уједињене Српске Маринко Драгишић позвао је Бањалучане да се у што већем броју окупе сутра на богојављенским свечаностима и и подрже српски народ и Српску православну цркву у Црној Гори у одбрани светиња.
Маринко Драгишић - Фото: РТРС
Маринко ДрагишићФото: РТРС

- Позивамо грађане на саборност, слогу и јединство и да у што већем броју, у миру и достојанствено, подржимо СПЦ и српски народ у Црној Гори. Чланови наше странке ће као грађани учествовати у свему томе - рекао је Драгишић.

Члан Предсједништва Уједињене Српске Синиша Видовић рекао је да црногорски Закон о вјерским заједницама и слободи вјероисповијести нема везе ни са људском ни са Божијом правдом већ да је ријеч о антицивилизацијском чину који се коси са једним од основних људских права - правом на слободу вјероисповијести.

Видовић сматра да је такав закон удар на СПЦ, да је так акт "скуван далеко одавде", те подсјетио на ситуацију у којој се СПЦ налази у Сјеверној Македонији, гдје владике осуђују на дугогодишње казне.

Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић нагласио је да ова странка не даје само декларативну подршку СПЦ и Србима у Црној Гори, већ и практично, те навео примјер да је у недавној литији и скупу подршке у Будви учествовао и предсједник те странке Ненад Стевандић.

У Бањалуци ће сутра, у оквиру богојављенских свечаности, бити организована и литија од Саборног храма Христа Спаситеља до "градског моста", која ће уједно бити и подршка СПЦ и српском народу у Црној Гори.