latinica  ћирилица
18/01/2020 |  14:09 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Додик: Нулти приоритет изградња ауто-пута до моста на Рачи (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да треба појачати инвестициони циклус у Републици Српској и да је Нултиприоритет изградња ауто-пута од Добоја до моста на Рачи.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Додик је послије проширене сједнице Извршног комитета СНСД-а рекао новинарима у Бањалуци да су нулти приоритети и изградња гасовода, болнице у Добоју и реализација значајних инфраструктурних пројеката за Српску.

- Приоритет јесте и изградња неколико електрана, завршетак кардиохирургије у Бањалуци. Све су то пројекти које ћемо рјешавати ове године, а Република Српска има стабилне рачуне и зато може да обезбиједи даљи ток инвестирања - навео је Додик.

Он је истакао да је реалан повећани ниво инвестиција, јер је јавни дуг Републике Српске 37 одсто бруто домаћег производа, те да је за њихову реализацију потребно обезбиједити 7,5 милијарди КМ, а у овој години ће бити обезбијеђена милијарда КМ.

Додик је поновио да је приоритет и модернизација магистралних путева за шта је потребно издвојити 200 милиона КМ.

- Очекујемо да ћемо значајан дио путне мреже модернизовати у наредном периоду. Боље је да извршимо модернизацију да би путеви неколико година могли бити квалитени, а средства за њихово одржавање далеко нижа - додао је Додик.

Додик је поздравио и завршетак изградње погона "Јумка" у Дрвару, који ће, како је најавио, отворити 29. јануара са предсједником Србије Александром Вучићем.

- У овој локалној заједници отворили смо Комерцијалну банку и завршили одређене инфраструктурне пројекте - рекао је Додик.

Он је оцијенио да је значајно што СНСД у Ливањском кантону има четири посланика, односно капацитет да у Влади овог кантона има три министра.

- Проблем јесте ниво Федерације БиХ /ФБиХ/, гђе СНСД у Дому народа има четири делегата, а да би био референтан за предлагање мора их имати шест. Међутим, покушаћемо да радимо да СНСД добије једно од важних мјеста - потпредсједника ФБиХ или једно министарско мјесто да би се могло помоћи Србима. Морамо бити јединствени и СНСД неће оклијевати да се разиђе са људима који ово нарушавају - истакао је Додик.

На данашњој проширеној сједници Извршног комитета СНСД-а разговарано је и о ситуацији на нивоу БиХ. Сједници су присуствовали представници ове странке из Дрвара и Српца.

Додик је напоменуо да је у општини Србац добра ситуација када је ријеч о СНСД-у који има стабилну скупштинску већину, те да су санирани јавни рачуни и инвестирано више од три милиона КМ у прошлој години.

Повезане вијести:

Прес конференција СНСД-а