latinica  ћирилица
18/01/2020 |  14:50 | Аутор: СРНА

Линта: Међународна заједница да заштити православне храмове

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта позвао је међународну заједницу и њене представнике у БиХ да конкретно реагују и заштите православне храмове и малобројне Србе у федералном Сарајеву и Федерацији БиХ.
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

Линта је осудио варварске нападе на православне храмове Светог Саве и Светих апостола Петра и Павла у Сарајеву, те оцијенио да је некажњено скрнављење православних храмова само један у низу доказа да је мит о мултиетничком Сарајеву безочна лаж и измишљотина.

Он је нагласио да је трагична, али очекивана чињеница, да се пред очима високог представника у БиХ Валентина Инцка и других међународних званичника некажњено скрнави и уништава вјерска баштина српског народа и шаљу поруке мржње преосталим Србима у Сарајеву да за њих тамо нема нормалног живота.

Циљ бошњачке политике, подсјетио је Линта, био је протјеривање више од 150.000 сарајевских Срба, а након рата систематско цементирање етничког чишћења.

- Обијање, пљачкање и скрнављење наведених православних храмова није ништа ново и само су један од многобројних антицивилизацијских напада на објекте Српске православне цркве у том граду који трају од завршетка рата - истакао је Линта.

Линта је навео да бројне чињенице показују да је ријеч о континутитету рушилачке кампање и намјери потпуног затирања вишевјековног постојања српског народа у Сарајеву, као и да се малобројним Србима отворено поручује да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или ће постати предмет бруталних физичких напада.

- Сасвим је очекивано да бошњачке власти неће јавно осудити ове вандалске нападе нити ће предузети конкретне мјере да се пронађу организатори и починиоци и да буду најстроже кажњени - оцијенио је Линта.