latinica  ћирилица
18/01/2020 |  15:44 ⇒ 15:46 | Аутор: Мондо

Ђоковић: Знам да ме воле, али се нећу бавити политиком

Најбољи спортиста Србије свих времена у интервјуу за портал Мондо причао о плановима у 2020, открио у каквим је односима са Надалом и Федерером, о Роналду, шта га мотивише и где ће живети када заврши каријеру.

Новак Ђоковић већ је оставио дубок траг у свјетским спортским оквирима, па и шире. Освајач 16 гренд слем трофеја, тениски рекордер, који је четири пута биран за најбољег спортисту вијека, наставља поход ка новим трофејима.

Ове године већ је са Србијом освојио пехар АТП купа, а сада га очекује одбрана титуле на Аустралијан Опену, гренд слему на којем је освојио рекордних седам пехара.

Интервју преносимо у цијелости:

Који резултат сматрате успјехом у 2020. години?

У овој години ми предстоји доста изазова и пажљиво сам се припремао на то. Ово је Олимпијска година, за мене врло значајна и чини ми се да ове године посебан простор дајем тимским такмичењима попут и самог АТП купа који смо освојили пре само 10-ак дана. За мене су то посебна искуства, трансформативна у најмању руку. Уживам да дијелим и дајем и добијам заузврат невјероватну енергију од саиграча, публике, наших људи. Зато се и радујем Олимпијским играма ове године. Наравно, и остали турнири су и даље приоритет, играћу их увек са највишим циљевима јер не умем другачије. Назваћу ову годину успјешном ако задржим здравље и жељу да тренирам и такмичим се и када постане тешко и усамљено.

Постоје две струје или две "школе мишљења" у свјетском тенису. Једна каже: Тројку - Новак, Роџер, Рафа још дуго нико неће "пореметити" и она друга која сматра да ваш "пјешчани сат" цури. Шта кажете на то? Има ли у "старим вуковима" још снаге, што би рекао Бора Дрљача. И ако има тих који пријете да вас збаце са престола, који су?

Има сјајних играча који се боре за титуле, и волим што се то дешава јер тенис заслужује да има и ривалства и звијезде. Ту су и Циципас, Медведев, Зверев, Шаповалов, Тим. На сваком турниру из недјеље у недјељу можемо да се суретнемо са различитим талентима. Ја сам, срећом, дио групе која се одвојила од осталих константношћу, па самим тим доминирамо резултатима већ више од деценију. Ми смо дио генерације која је доста отвореног ума и доста учи и усваја новитете у тренинзима, опоравку, стратегији што нам продужава професионалну каријеру. Често истичем, кад год имам прилику, да се увијек сјетимо својих почетака када посустанемо. Ако смо почели да се бавимо овим спортом из љубави, на том извору увек можемо да црпимо снагу. Мислим да нам из тог аспекта не понестаје снаге. Али да старимо, то је чињеница и природни процес и докле год се будемо осјећали добро, сигуран сам да ћете нас и даље видети по турнирима. Увијек морам да кажем и хвала породици за разумијевање за такву страст коју имамо, јер наше каријере стварно захтјевају много одрицања и посвећености.

Да ли бисте, коначно, могли да нам расветлите мистерију о односима између вас и Роџера Федерера, односно вас и Рафаела Надала? Како бисте описали тај однос у неколико речи - пријатељски, колегијални, професионални?

За нас нема никакве мистерије у односима. Оно што сва тројица његујемо је поштовање и на терену, а и ван терена. Такође, имамо и захвалност што једни друге гурамо да напредујемо и унапређујемо игру. Недавно смо се у ујединили по питању политике у тенису, па сада заједничким снагама гурамо и крчимо пут и другим играчима да имају боље услове у спорту који је нама тројици дао толико много".

Недавно сте тренирали са Кристијаном Роналдом. Важите за спортисту који је увеијк спреман. Видјели сте, вјерујемо, онај невјероватан скок Роналда и гол (назвали су га НБА скок). Португалац је на својим друштвеним мрежама поставио снимак вас двојице како вјежбате скок. Докле сте "добацили"? И у каквој је форми Роналдо?

Игром случаја смо обојица тренирали у исто вријеме и у истој теретани па смо искористили ту прилику да размјенимо искуства и научимо нешто једно од другог. Он је и велики таленат и велики радник. Инспиративно је видејти када је неко на тако високом спортском нивоу успио да очува јаку везу са унутрашњим дјететом које је и даље заљубљено до ушију у шутирање лопте и безбрижно играње. Такав став према животу је најбоља форма - он брине о свом телу, а заузврат мозе да игра и такмичи се колико жели. А ми наравно умемо и да се забављамо док радимо, па ми је показао пар трикова из фудбала, а ја сам радо прихватио изазов.

Освојили сте многе награде, четири пута сте изабрани за спортисту свијета, бесмислено је и наводити које све трофеје имате у витрини. Да ли постоји награда коју бисте вољели да освојите, коју до сада нисте? Да ли је то олимпијско злато? Или, можда, нека друга награда из неке друге области, на примјер филма?

Трудим се да живим у садашњем тренутку и спорт је одлична платформа за то. Сваке сезоне сви почињемо из почетка и иако се популарно каже да "бранимо" титуле, ја више волим да их нападам као да их прије нисам држао у рукама. Желим увек да задржим у себи енергију дијетета које се игра због тога што воли, а не због награде. С великим узбуђењем ишчекујем Олимпијске игре и борбу за медаље, свака је посебна, а и сама чињеница да ћу да представљам нашу земљу ме чини додатно мотивисаним да се појавим у најбољој форми.

Без дилеме сте један од највољенијих Срба у историји ове земље. Кажу многи: "Е, да се Новак кандидује, за њега бих гласао". Уз то, заједно са супругом Јеленом имате хуманитарну фондацију која помаже дјецу у Србији. Да ли сте икада размишљали о томе да се бавите политиком?

Захвалан сам на љубави и подршци коју примам од људи, али немам намјеру да се бавим политиком ван спорта. Уложићу труд и напор да тенис остане и опстане као национални спорт у Србији још дуго времена, да буде још популарнији него што јесте, да имамо више клинаца по школама и клубовима са рекетом у рукама. Спорт је моја љубав и страст и желим да ту максимално помогнем својим искуством, примјером, контактима, а и ангажманом. С друге стране, моја супруга се већ увелико бави унапређивањем образовног система у нашој земљи кроз нашу фондацију и на тај начин помажемо земљи и породицама. Доста људи нам се придружило на тој мисији што нас обоје јако радује, јер чврсто вјерујемо да су дјеца најбоља инвестиција за бољу будућност друштва. Ми смо се подијелили и свако ради оно сто воли и у чему је добар, и вјерујем да је тако свима добро.

Рођени сте у Србији, где волите да дођете, где је и ваш спортски центар. Тренутно вам је Монте Карло база, а да ли сте размишљали једног дана где ћете живети са породицом или то није ни толико битно, јер смо сви, уствари, грађани света?

Лијепо је имати опције за живот широм свијета, али за мене је Србија увек била једини истински дом. То више пута поносно истичем. Како сам напунио 15 година, тако сам почео да се селим и најдуже сто сам се задржао у једном мјесту у низу је било мјесец дана. Осим моје Србије, Београда и Копаоника, нисам развио неку посебну припадност неком граду или земљи у иностранству. Оно што знам је да срцем и душом припадам мојој породици и да када ми се каријера заврши, са задовољством ћу почети и ја да се прилагођавам њима и њиховим потребама, као што су то они радили и за мене сада када ми је то потребно. Недавно сам разговарао са неколицином наших веома успјешних младих људи који су сада у Сан Франциску, у Америци и раде у различитим компанијама - сви имају исти осјећај - само један је дом, само један је град за који можеш да кажеш да је твој. За мене је то Београд.

Која је најоригиналнија честитка коју сте добили за Нову годину и шта бисте себи пожељели?

Можда је најоригиналнија она коју сам послао, а не добио. Односно коју тек треба да пошаљем. Стигла ми је молба са националне кинеске телевизије да снимим честитку кинеском народу за Нову годину, за жељом да се људима дешавају само добре ствари, да их прати мир, радост и љубав. Сад, потребно је све то да изговорим на чистом мандаринском, и ових дана интензивно савладавам текст. Волим Кину, допада ми се да учим стране језике, неке кинеске изразе већ знам, и драго ми је ако могу да обрадујем некога својом поруком. Вјерујем да треба користити сваку прилику за приближавање народа, различитих култура, људи, позитивних ствари. У исто вријеме, мој став је да треба учити о другима, развијати се, читати, радити на себи, прихватати од других оно што може да вас унаприједи. Сваки дан је прилика да будемо боља верзија себе.