latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:03 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Више од 2.000 Братунчана подржало браћу у Црној Гори

Протестним збором и шетњом градским тргом више од 2.000 Братунчана вечерас је исказало подршку Србима и Српској православној цркви у Црној Гори да истрају у очувању православних светиња и црквене имовине.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић рекао је да се ниједан закон, који уноси немир и раздор међу становнике, не може одржати, те изразио увјерење да ће ту судбину доживјети и Закон о слободи вјероисповјести у Црној Гори.

- Срби и Црногорци су вијековима гајили братске односе и радовали смо се љетовању на црногорском приморју. Овај закон квари те односе и сигурно је да се мора мијењати - рекао је Млађеновић.

Он је истакао да Закон доводи до неправде која мора бити исправљена.

- Закон није донио народ него једна политичка група и зато не треба да се кваре односи међу народом, јер ће тај закон сигурно бити промијењен - оцијенио је Млађеновић.

Он је захвалио организатору збора Небојши Бандуки, вођи изворне пјевачке група "Филип Вишњић", и грађанима за велики одзив.

Млађеновић је најавио и организовање нових потеста подршке, уколико не дође до измјене закона који пријети одузимањем светиња и црквене имовине у Црној Гори.

Бандука је захвалио грађанима и додао да Срби из цијелог свијета, а и припадници других народа, одлазе на исцјељење и да се поклоне моштима Светог Василија под Острогом.

- Желимо да се из Братунца чује глас да нећемо дозволити групи језуита да нам га отму и нашој браћи у Црној Гори пружићемо сваку врсту подршке да очувају светиње и црквену имовину - поручио је Бандука.

На збору је стихове из "Горског вијенца" пјевао гуслар из Сребренице Душан Пејић, а наступила је и етно-појац Милица Стајић.

Организовању овог збора пружили су локални портал "Деспотовина" и неколико удружења.

У Црној Гори усвојен је Закон о слободи вјероисповијести који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године, уколико се не докаже да је нека од вјерских заједница стварни власник.