latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:32 ⇒ 19/01/2020 | 09:07 | Аутор: РТРС

Младим брачним паровима из Добоја уручени кључеви десет станова

Десет младих брачних парова из Добоја, који су Добој и Републику Српску одабрали као мјесто своје будућности, добило је кључеве станова које ће им суфинансирати град.

Одлуком градске скупштине аплицирати за станове може 100 младих брачних парова који наредних 20 година планирају да живе и раде у Добоју.

Хелена и Петар Јовановић, због прилике да дођу до стана, убрзали су вјенчање. Аплицирали су за модел према којем град финансира 70 одсто стана, а остало ће они. Петар је запослен као пекар, а посао ће да тражи и супруга.

- Планирали смо у мају да се уписујемо, па кад смо чули за овај позив одлучили смо мало раније да се упишемо. Ипак, данас је тешко купити стан. Бисам имао у плану да игдје идем уопште. Мени је овдје сасвим добро. Не разумијем зашто људи иду одавде - рекао је Петар Јовановић.

За исти модел финансирања опредијелили су се тек вјенчани Кристина и Стефан Благојевић. Обоје су запослени и ускоро ће да уселе.

- То је одлична прилика за све младе брачне парове па тако и за нас. За формирање младе породице, то нам много значи - истакла је Кристина Благојевић.

Кључеве нових станова за осам брачних парова раније је уручио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, од кога је и потекла иницијатива за одлуку коју је Скупштина града Добоја усвојила почетком септембра. Могу да аплицирају брачни парови који су се вјенчали након 11. септембра, који су млађи од 30 година, да најмање три године имају мјесто пребивалишта у Добоју, да им је то први брак, те да не посједују некретнине.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић је најавио да је у припреми и градска одлука да брачни парови, корисници ових станова, по добијању трећег дијетета, могу постати власници стана прије истека уговора од 20 година.

Он је захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и институцијама Српске за подршку у реализацији овог пројекта.

Кључеве нових станова до сада је добило 18 тек вјенчаних младих брачних парова, а намјера града је да их подијели укупно 100.