latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:38 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

У Дрвару покренут погон за производњу конфекције Јумко

Као што је предсједник Србије Александар Вучић и обећао, у Дрвару је покренут погон за производњу конфекције Јумко из Врања, у којем је за сада запослено 80 радника, а план је да се у овој фабрици текстила запосли 100 лица.

Производни погон, који ће Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик званично отворити 29. јануара, за Дрварчане представља извор живота.

Новка Бајић мајка је троје малољетне дјеце. Њена петочлана породица до сада је живјела само од супругових примања, због чега су једва састављали крај са крајем.

Запослење у новотвореној фабрици за њих значи вид егзистенције али и побољшање животног стандарда.

- Моћићемо платити режије, што раније са супруговом платом нисам могла, као и дјеци приуштити нешто боље - каже Бајићева.

Запослење у Јумку добила је и Дрварчанка Весна Родић, која је до сада настојала да преживи сакупљањем дрењка и прављењем домаћих производа од ове воћке. Редован извор прихода, за њу је спас.

- Посао у Јумку биће ми број један. Значиће много за наш кућни буџет, трошкове мјесечних режија и живота уопште - наводи Родићева.

Погон Јумка смјештен је у пословној зони Млин у Дрвару. За сада је запсолено 80 радника док ће у наредном периоду, још 20 лица добити посао. Значај покретања овог текстилца је вишеструк.

- Изузетан значај и за општину Дрвар али и регион због тога што ће те жене моћи да обезбиједе основне егзистенционалне потребе, побољшају кућни буџет, а самим тим утицаће и на повећање директних прихода у општини Дрвар али и Кантона 10 - рекла је Душица Рунић, начелница општине Дрвар.

Иако је Врањски текстилац почео са радом у Дрвару, у наредном периоду очекује се и свечано отварање којем требају да присуствују највиши званичници из Републике Српске, БиХ и Србије.