latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:45 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Вишеград: Протест против мини-хидроелектрана

У Вишеграду протест због најаве да ће се на ријекама Црни и Бијели Рзав градити мини-хидроелектране. Глас против првенствено се чуо из риболовног и еколошког удружења. Тврде, то ће уништити ријеку.

Вишеграђани категорични - ни по коју цијену неће дозволити изградњу мини-хидроелектрана у осамнаест километара удаљеном Вардишту.

- Рзав је дио свих нас. То је мјесто на коме смо сви одрасли, научили да пливамо. Ради се о инвестицији која је економски неисплатива - рекао је Марко Ракић, мјештанин МЗ Вардиште.

Потписана је и петиција којом од надлежних захтијевају да не издају дозволе.

- Ми знамо да то нарушава биодиверзитет и да ремети многе ставри, а нама то не треба никако - навео је Дејан Фуртула, група грађана "Одбранимо ријеке Вишеграда".

Александар Којић, предсједник Удружења за спортски риболов и екологију "Дринска језера" Вишеград истакао је да ако се изграде мини хидроелектране изгубило би се природно мријестилиште младице и довео се у питање њихов опстанак у ријеци Дрини.

У локалној управи се надају да ће се пронаћи рјешење за овај проблем.

- Примили смо информацију да су удружења против изградње малих хидроелектрана јер су мишљења да ће угрозити еколошки систем и утицати на погоршање екологије у самој ријеци. Као локална власт смо салушали све њихове захтјеве и приједлоге - подсјетио је Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград.

Хидроелектране вриједности од око три милиона марака, годишње би производиле 1,5, односно 1,9 гигават часова електричне енергије.

Сазнајемо да је за концесију заинтересовано Привредно друштво "ВГ Екоенергија" из којег нису жељели да коментаришу наводе грађана.

Подсјећамо, прије десетак година инвеститори из Италије су били заинтересовани за изградњу пет мини хидроелектрана на Рзаву.