X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
19/01/2020 |  09:28 ⇒ 10:02 | Извор: sputniknews.com

Нови случајеви опасног коронавируса у Кини

Седамнаест нових случајева упале плућа изазване новим коронавирусом од којег су већ преминуле двије особе, забиљежено је у централном дијелу Кине.
Опасан коронавирус у Кини (фото: AP Photo / Mark Schiefelbein) -
Опасан коронавирус у Кини (фото: AP Photo / Mark Schiefelbein)

До сада су идентификована 62 случаја новооткривеног вируса у граду Вухан, потврдили су званичници, подсјећајући да је двоје преминуло, док је осморо пацијената у критичним стању.

Азијске земље, као и три америчка аеродрома, увели су посебан преглед путника који су стигли авиокомпанијама из централне Кине због бојазни од могућег ширења вируса. Међу тим земљама су Тајланд и Јапан, у којима су већ пријављена три случаја пренумоније код људи који су дошли из Вухана.

Како се наводи, сви који су заражени овим вирусом, посјетили су локалну рибљу пијацу, а њихови почетни симптоми су били грозница и кашаљ.

Свјетска здравствена организација је упозорила на могуће ширење вируса, као и ограничен пренос са човјека на човјека, пренио је Танјуг.

Кинеска влада жели да избјегне понављање епидемије САРС-а, тешког акутног респираторног синдрома, другог коронавируса који се са југа Кине крајем 2002. и проширио по свијету усмртивши готово 800 људи.