latinica  ћирилица
19/01/2020 |  09:50 | Аутор: РТРС

Влада Српске смањује број парафискалних намета

Радна група Владе Републике Српске која ради на утврђивању регистра непореских давања, односно парафискалних намета у Срспкој, би до 31. јануара ове године требала завршити свој посао, након чега ће бити настављен започети процес смањивања броја парафискалних намета који оптерећују домаћу привреду.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Како је наведено у Програму економских реформи 2020 - 2022., који је сачинила Влада Републике Српске, тај процес ће бити употпуњен и смањењем процедура приликом пружања јавних услуга, што ће додано растеретити привреду кроз смањење трошкова администрирања.

Такође, у овом Програму економских реформи, дефинсано је и да ће бити утврђен план "гиљотине" непотребних непореских давања до јуна 2020. године са прелазним планом прилагођавања институција и организација на функционисање након укидања појединих непореских давања, те са јасним роковима измјена прописа којим се уређују поједина непореска давања.

- У сарадњи са јединицама локалне самоуправе настојаће се изнаћи рјешења за укидање или смањене различитих врста општинских градских такса и накнада, а све са циљем додатног растерећење паривреде - наведено је у Програму економских реформи Републике Српске до 2020. године.

Наставак реформи у области смањења оптерећења рада је политика Владе Српске још из Реформске агенде за период 2015.-2018. године, са циљем јачања конкурентности привреде. Постепено растерећење привреде је започето прво реформом у области породиљског боловања, док је промјена начина уговарања плата и повећање неопорезивог дијела дохотка у 2018. години имало за циљ повећање плата свим запосленим у Српској.

- Циљ је и да се кроз анализу примјене Закона о подстицајима у приведи изврши умањење стопа доприноса, а што је такође активност на смањењу оптерећења рада - наведено је у Програму економских реформи Српске.

Привредници у Републици Српској истичу да су им парафискални намети оптерећење у финансијском смислу и да одбијају стране улагаче.

Поред тога, истичу да парафискални намети захтијевају и бројну документацију која им одузима драгоцјено вријеме. Зато наглашавају да је резање ових намета неопходно, али су свјесни да то неће бити лаган и брз процес.

Ипак, Влада Републике Српске је очигледно ријешена да смањи оптерећења рада у Српској, што је својим активностима и показала, тако да је за очекивати да испуни и овај циљ који је зацртан у Програму економских реформи Републике Српске до 2022. године.

Извор: banjaluka.net