latinica  ћирилица
19/01/2020 |  10:01 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Караџић: Англоамерички савезници улудо просули оданост Срба

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић сматра да Срби нису циљ новог империјализма, већ прије свега "успутна жртва", због геополитичког положаја, и дјелимично због православља.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

Караџић је подсјетио да је Стефан Немања пропустио кроз Србију Фридриха Барбаросу у његовом крсташком рату на исток, те да од тада западне силе покушавају да "посједују" Србију и њену моравско-вардарску долину да не би морали да питају за дозволу.

- Додатни разлог је православље, које је дуго на удару, те наша блискост са Русијом, Кином и многим другим земљама - навео је Караџић за Вечерње новости.

Он је оцијенио и да су српски англоамерички савезници улудо "просули" вјечно пријатељство и оданост Срба.

- Чак и ако је опроштено, никада неће бити заборављено. Срби радо праштају и када се грешник не каје и не тражи опрост - навео је Караџић за Вечерње новости.

Он сматра да англосаксонски свијет неизбјежно силази са трона, али да употребљава старе империјалне алате који више не вриједе, при томе губећи претходно бескрајно пријатељство и оданост Срба.

Караџић је напоменуо да су Срби некада доживљавали Америку као добру вилу, а да данас мали народи од ње страхују, а као добру вилу доживљавају Русију и Кину.

Он сматра и да се случајеви као што је бомбардовање Србије више нигдје неће поновити, јер се свијет освијестио и стварају се нова савезништва.

Караџић је навео да је Косово и Метохија насилно и нелегално промијенило етничку слику током окупација /турске, аустроугарске, сила осовине.../ и комунистичке диктатуре, али да се то не мора прихватити, као ни било који злочин настао из тих околности.

- Југословенске републике су од комуниста добиле "право" на империјалне границе, па су их "укњижиле" као своје етничке и националне, иако је то далеко од стварног стања - истакао је Караџић.

Он је навео и да је Њемачка хтјела више малих државица на Балкану да би под маском борбе против "велике Србије" створила "велику Њемачку" од 500 до 700 милиона безнадежних и беспомоћних без њемачке подршке и вођења.

Караџић је напоменуо да је некадашњи западни посредник Американац Сајрус Венс неколико пута јавно рекао да се у бившој Југославији води Геншеров рат /некадашњи њемачки шеф дипломатије Ханс Дитрих Геншер/, што Њемачка није оспорила.

Радује се, истакао је, поправљању односа Срба са Њемачком, али је напоменуо и да није лијепо што се Њемачка умијешала у растурање Југославије на тако крвав начин.