latinica  ћирилица
19/01/2020 |  10:08 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

За развој образовања и културе више од 375 милиона КМ

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је Срни да овогодишњи буџет ресорног министарства заједно са институцијама образовања и културе у његовој надлежности износи 375.546.300 КМ, те да је за око 40 милиона КМ већи од прошлогодишњег.
Наталија Тривић - Фото: СРНА
Наталија ТривићФото: СРНА

Тривићева је навела да се, осим издвајања за плате запослених у образовању и култури, које су од почетка ове године повећане, овим средствима финансира рад школа, ђачких домова и републичких установа културе.

- За програм припреме дјеце пред полазак у школу обезбијеђено је 500.000 КМ, затим 4,3 милиона КМ за превоз ученика до школе, док је за бесплатне уџбенике издвојено три милиона КМ, а за планиране активности иновирања наставних планова и програма и обуке наставника 300.000 КМ - рекла је Тривићева у интервјуу за Срну.

Она је додала је обезбијеђен и грант намијењен пројектима у култури у износу од 800.000 КМ, те да је циљ Министарства висок квалитет умјетничке продукције и стваралаштва.

Када је ријеч о активностима у области развоја образовања, Тривићева је навела да је именован Одбор за реформу образовања и експертски тим са задатком да предложе неопходне мјере за развој предшколског, основног и средњег васпитања и образовања у Републици Српској и припреме акциони план", рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, Приједлог акционог плана, који је Влада усвојила крајем децембра прошле године, садржи мјере које се односе на иновирање наставних планова, програма и уџбеника, затим на измјену сазнавања са концепције поучавања на концепцију учења, на стручно усавршавање васпитно-образовних радника, те на јачање повезаности образовања са тржиштем рада и дигитализацију.

Она је навела и да је, у складу са акционим планом, планирано увођење бесплатног предшколског васпитања и образовања за дјецу са сметњама у развоју и дјецу без родитељског старања, увођење полудневних и тросатних предшколских програма, те подизање свијести родитеља, стручне и остале јавности о значају раног учења и учешћа кроз предшколско васпитање и образовање.

- У области основног образовања планирано је развијање наставних планова и програма за основно васпитање и образовање с фокусом на исходе учења, иновирање уџбеника, штампаних и дигитализованих, у складу са иновираним наставним плановима и програмима, континуирана обука наставника и развијање програма додатне наставе за даровите ученике - навела је Тривићева.

У области средњег образовања, додала је она, планирано је иновирање наставних планова и програма за ученике средњих школа, доношење стандарда квалитета уџбеника, те уписне политике засноване на листи занимања која је дефинисана Уредбом о стандардима занимања у складу са потребама тржишта рада, те увођење више практичне наставе.

Када је ријеч о области културе и умјетности, Тривићева је навела да је циљ Министарства висок квалитет умјетничке продукције и стваралаштва.

- И ове године подржаћемо најквалитетније пројекте који испуњавају критеријуме конкурса, а оно што је значајно је да ће предност имати пројекти у области позоришне дјелатности и пројекти којима би се подстакла савремена домаћа продукција, развој публике и анимацијски пројекти, теоријско-научни рад, па самим тим и општи развој савремене позоришне сцене - рекла је Тривићева.

Она је рекла да ће Министарство на међународном плану наставити сарадњу, прије свега, са Србијом, кроз многе заједничке културне програме и размјене, али и са Руском Федерацијом, нарочито Владом Санкт-Петербурга и Москве, гдје се Српска у протекле три године представила низом манифестација.

- У области културног насљеђа очекује нас реализација многих планираних активности с циљем заштите, презентације и промоције културне баштине, те је планирана номинација "Невесињске олимпијаде" на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства, како би још један елемент из Републике Српске и БиХ уврстили у свјетско насљеђе - рекла је Тривићева.

Она је напоменула да је "Невесињска олимпијада" значајна манифестација, која има континуитет трајања од 18. вијека.

- Приступило се и пројекту Уписа на Репрезентативну листу Нематеријалног културног насљеђа човјечанства елемента "Традиционални узгој коња липицанера", те је ово прва међународна номинација у којој учествује Република Српска, Словенија, Италија, Хрватска, Словачка и Мађарска - навела је Тривићева.

Она је додала да је планирано да се почне и са процедуром номинације "Чајничког јеванђеља" за упис на Унескову листу Међународни регистар "Сјећање свијета" као највриједнијег и најстаријег списа са ових простора, рукописа из 14. вијека који се чува у Музеју цркве Успења Богородице и цркве Вазнесења Христовог у Чајничу.

- Када говоримо о његовању културне баштине и идентитета, важно је споменути да је Министарство предузело активности на обнови куће Бранка Ћопића у Хашанима и обезбиједило средства за прву фазу грађевинско-занатских радова, те очекујемо да ће вањски радови бити завршени у јуну - рекла је Тривићева.

Она је најавила да ће бити настављен и процес дигитализације, те подсјетила да се Дигитализација музејске грађе спроводи са Министарством културе и информисања Србије, кроз пројекат примјене јединственог софтверског рјешења у музејима у Српској.

- Планирана је израда регистра културних добара и успостављање листе свих заштићених културних добара. Настављамо са пројектом дигитализације библиотечке грађе кроз успостављање мреже библиотека укључивањем у Кобис систем и овај процес је у завршној фази - рекла је Тривићева.

Она је истакла да се интензивно ради и на подизању општег вредновања културе и умјетности, као кључних фактора у стварању, одржавању и промоцији културног идентитета Републике Српске, који је и важан стратешки приоритет у области културе, дефинисан Стратегијом развоја културе Републике Српске 2017-2022.

Тривићева је додала да је Министарство донијело и неколико правилника, а све са циљем јачања свих актера у култури, од појединца, умјетника, преко оснаживања удружења, те институција културе са јаким програмским садржајем.

- Снажан потенцијал лежи у позоришту и у 2020. години ћемо усмјерити активности ка јачању тог потенцијала кроз постојеће институције - рекла је Тривићева.

Када је ријеч о пројектима реализованим у прошлој години, Тривићева је навела да начињени важни кораци у унапређењу образовања.

- Усвојили смо Закон о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању, којим је предвиђено оснивање ресурсно-стручног центра као значајне подршке дјеци за сметњама у развоју, затим да се прослава матурске вечери за ученике завршног разреда организује у просторијама школе, односно у установама културе или спорта те дефинисана Светосавска награда за истакнуте учитеље и наставнике - рекла је Тривићева.

Она је напоменула да је донијет и први дигитализовани уџбеник, те да је након анализе употребе дигиталних садржаја у настави, планирана и дигитализација садржаја за већи број предмета у основним и средњим школама.

- С циљем повезивања средњег стручног образовања, обуке и тржишта рада, основано је трипартитно савјетодавно вијеће на нивоу Републике, које има савјетодавну улогу, а у чији састав су укључени представници послодаваца, синдиката и Министарства, а донесена је Уредба о стандардима занимања којом је ревидирана листа занимања - рекла је Тривићева.

Она је истакла и значај уговора о плаћеној ученичкој пракси између 99 привредних субјеката и 14 средњих школа у Републици Српској, који су потписани у складу са Споразумом о сарадњи у оквиру пројекта "Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању".

- Велики значај има и потписивање Повеље о српском културном простору која представља опредјељење, тежњу и одлучност влада Републике Српске и Србије да утврде заједничку стратешку културно-просвјетитељску политику - рекла је Тривићева.

Она је подсјетила да је, као први корак у реализацији Повеље, организован Форум о ћирилици с циљем афирмације ћирилице и њеног оснаживања.

- Обиљежили смо и почетак кампање "Караван културе говора" у Републици Српској чији је циљ његовање српског језика и подизање свијести о важности културе говора и лијепог изражавања - рекла је Тривићева.