latinica  ћирилица
19/01/2020 |  10:43 ⇒ 10:43 | Аутор: СРНА

Алумина: На свјетско тржиште пласирано 500.000 тона производа

Компанија Алумина из Зворника прошле године извезла је на свјетско тржиште више од 500.000 тона различитих производа, што је уз одговарајуће цјеновне паритете довело до остварења најбољег пословног резултата од отварања стечаја у матичном предузећу, Фабрици глинице Бирач, изјавио је Срни помоћник директора за стратегију, развој и тржиште "Алумине" Радислав Филиповић.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

Филиповић је нагласио да је Алумина прошле године остварила импозантне резултате у погледу пласмана производа, како по обиму, тако и по структури пласираних производа.

Препознатљива је, каже, по глиници и хидрату веома доброг квалитета, са ниским садржајем соде и високим процентом бјелине.

Филиповић је напоменуо и да су закони тржишта немилосрдни, те да у бизнису могу да опстану само они који се благовремено могу прилагодити промјенама.

- Да би опстали морате бити поуздан добављач, односно пословни партнер и у погледу квалитета производа и пружања услуга - да роба увијек буде на вријеме испоручена, да је у квалитетном паковању, да производ буде без нежељених примјеса, да постоји константност у квалитету пружених информација и слично - објаснио је Филиповић.

Он је додао да од купаца стижу сугестије да су производи "Алумине" одличног квалитета, али да су други произвођачи јефтинији, због чега не узимају већу количину од овог колектива.

Филиповић је рекао да је зворничка фабрика у области зеолита постигла врхунски квалитет који се примјењује у разним областима.

- Квалитет нашег финопреципитираног хидрата је достигао квалитет водећих свјетских произвођача, али смо још нови на тржишту, па купцима треба времена да стекну повјерење у нас као поузданог добављача како би могли куповати веће количине - рекао је Филиповић.

Алумина је, додао је, достигла и завидан ниво квалитета и у области сувих и мљевених хидрата, па, осим сталних, у континуитету придобија и нове купце.

Филиповић је нагласио да тренутни производни портфолио у потпуности може да буде гаранција опстанка фабрике као такмаца на свјетском тржишту.

- То најбоље доказује да смо успјели успоставити нормалан капацитет без тржишта глинице за производњу алуминијума што је некада било потпуно незамисливо - рекао је Филиповић и најавио да ће се радити на проширењу производног програма, нарочито у области специјализованих производа.

Говорећи о пословним очекивањима у овој години, Филиповић је рекао да је за очекивати да ће 2020. бити једна од најтежих година у сфери бизниса којој припада зворничка фабрика.

- Према тренутној ситуацији на свјетском тржишту глинице и хидрата, да нисмо током претходних година направили значајан пословни заокрет у смислу промјене производног програма и области примјене властитих производа, могли би слободно затворити фабрику - појаснио је Филиповић.

Филиповић је ово поткријепио чињеницом да у плану продаје за 2020. годину немају ни тону металуршке глинице намијењене за производњу алуминијума, док је у 2012. години више од 85 одсто укупне продаје био управо овај производ.

Алумина је, појаснио је он, баш због ниске цијене глинице одустала од ранијег концепта, а лошим условима на тржишту допринијеле су и неке фабрике у истој бранши из Ирске и Бразила које своје производе нуде по веома ниским цијенама на свим тржиштима на којима је присутна и зворничка фабрика.

Филиповић сматра да имају шансу да ову годину заврше као успјешну, будући да је проширењем производног програма, Алумина омогућила себи позицију да може да оствари задовољавајући капацитет и пословни резултат.