latinica  ћирилица
19/01/2020 |  12:04 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Формирање кластера-шанса за унапређење производње пољопривредницима

Пољопривредне задруге, фабрике за прераду воћа и поврћа и пољопривредни произвођачи са подручја Семберије, Мајевице и Бирча, формирали су кластер у циљу унапређења производње.

У Републици Српској формирано је седам регионалних кластера, а овај окупља пољопривредне произвођаче, прерађиваче и откупљиваче из десет општина сјевероисточног дијела Републике Српске.

Да би унаприједили производњу, опстали на тржишту и остварили добит произвођачи, откупљивачи и прерађивачи сјевероисточног дијела Српске, у новој сезони договараће производњу воћа и поврћа и заједнички наступати на тржишту.

Боља увезаност чланова кластера допринијеће свима у ланцу сигурнију и конкурентнију производњу.

- Добијамо једну количину производа по врстама производње које можемо да понудимо јер већа је производња свих учесника у кластеру него појединачно. А чим је већа производња свих, онда смо озбиљнији на тржишту и када нудимо робу и интересантнији смо сваком прерађивачу - каже Томо Симић, директор Пољопривредне задруге "Агроподриње" и предсједник УО кластера Семберија, Мајевица, Бирач.

Кластер ће обезбијеђивати репроматеријал, водити рачуна о тржишту, агротехници, квалитету рода, иницирати производњу дефицитарне робе и пружати стручну помоћ.

- Ми смо имали некада производњу паприке роге која је могла у одређеним ситуацијама да подмири потребе тржишта на овом подручју, а сада ју увозимо и производња је пала на пет одсто потреба тржишта БиХ. Потребно је радити на рјешавању тог проблема - рекао је Мићо Живић, директор Пољопривредне задруге "Повртлар" из Црњелова.

Кластер треба да обезбиједи пластенике повртарима за производњу дефицитарног поврћа које се не може производити на отвореном пољу. То је, каже Живић, само један од видова помоћи члановима кластера.

- Почетак рада и организацију кластера подржаће међународни фонд за развој ИФАД, ресорно министарство и локалне заједнице - истиче Соња Милановић, менаџер кластера.

Кооперанти Фабрике Сава која је чланица кластера, још прошле године користили су бенефите удруживања.

Помоћ је имала и задруга Повртар у виду субвенције ресорног министарства у износу од пет одсто вриједности укупно откупљених пољопривредних производа, што им је омогућило да повећају откупну цијену робе и исплате произвођаче.