latinica  ћирилица
19/01/2020 |  13:08 | Аутор: СРНА

Мрда: Све спремно за почетак другог полугодишта

Настава у другом полугодишту у свих 20 основних школа на подручју Сарајевско-романијске, старохерцеговачке и доњоподрињске регије почеће без потешкоћа, изјавила је Срни предсједник Актива директора основних школа у овим регијама Данијела Мрда.
Учионица - Фото: РТРС
УчионицаФото: РТРС

Мрда је истакла да се понегдје води полемика да ли ће бити часови бити скраћени због загађења ваздуха, али да чекају упутства ресорног министарства на основу којих ће поступати.

Када је ријеч о томе како су искористили зимски распуст, Мрда је навела да се радило на санацији евентуалних кварова, те напоменула да је у Основној школи "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву, гдје је директор, већ раније урађена сензорна соба за унапређење сензорне интеграције ученика са потешкоћама у развоју, унапређење психомоторних вјештина и олакшавања дефектолошких третмана.

Она је напоменула да на подручју Сарајевско–романијске регије више од 100 дјеце има свакодневну потребу за дефектолошким третманом.

Специфичност сензорних соба, каже Мрда, налази се у томе да ту раде само терапеути, односно дефектолози или педагози који су прошли специјалну обуку у надлежним институцијама за сензорну терапију.

Она је истакла да дјеца са радошћу усвајају нова знања и вјештине кроз један вид сензорне интеграције.

- Покушаћемо да у контакту са министарством отворимо ресурсни центар при нашој школи. Желимо да се и капацитети наше сензорне собе ставе у ту сврху да бисмо помогли дјеци - рекла је Мрда.

Мрда је изразила велико задовољство што су ученици ове школе позитивно одговорили на новитете када је изучавање страних језика у питању, те истакла да више од 130 ученика учи кинески језик.

- Ученици радо иду на часове кинеског језика, а знања која усвајају су на завидном нивоу, што су и показали крајем прошле године када нас је посјетио амбасадор Кине у БиH - напоменула је Мрда и истакла добру сарадњу са овом амбасадом.

Будући да се приближава школска слава Свети Сава, Мрда је рекла да је сваке године на веома свечан начин обиљеже, а ове године имају и разлог више, јер црква слави јубилеј.

- Видимо шта се дешава у региону када је очување наших светиња у питању и самог духа светосавља. Ми наше ученике учимо да у духу православља и светосавља буду добри људи, да се Свети Сава обиљежава на најљепши и најсвечанији начин - истакла је Мрда.

То ће, додала је, бити прилика да се уруче повеље и плакете заслужним поједницима и привредним субјектима који су допринијели развоју ове образовне установе.

- Повеља ће бити уручена Његовом високом преосвештенству митрополиту дабробосанском Хризостому за афирамцију наставе вјеронауке у школи и опремање кабинета. За изузетну сарадњу и унапређење рада школе и међународну сарадњу повеља ће бити уручена предсједнику општине Уб Дарку Глишићу, нашој братској општини из Србије као и директору Олимпијског центра Јахорина Дејану Љевнаићу - истакла је Мрда.