X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
19/01/2020 |  13:09 ⇒ 14:57 | Извор: СРНА

Ђукановић: Власт неће повући Закон о слободи вјероисповијести

Црна Гора неће повући Закон о слободи вјероисповијести, поручио је црногорски предсједник Мило Ђукановић.
Мило Ђукановић (фото:Tanjug / AP) -
Мило Ђукановић (фото:Tanjug / AP)

- Да смо сматрали да тај Закон треба да буде повучен, сигурно га не бисмо доносили. Све аргументе које смо чули против тог Закона, чули смо у претходне четири године - изјавио је Ђукановић за Танјуг.

Масовне протесте због доношење овог Закона, Ђукановић је рекао да види као политичке, "обучене" у црквено рухо, са наглашеним просрпским предзнаком, те сматра да они не могу угрозити власт, нити политику коју води.

Он је све то назвао "важним периодом еманципације Црне Горе", те оцијенио како "треба створити све институционалне претпоставке за даљи државни и духовни развој црногорског друштва, па и обнову аутокефалности црногорске православне цркве".

Он сматра да је "на сцени много манипулација", а да је основна да овај закон легитимише намјеру државе да отме имовину СПЦ у Црној Гори, што је назвао "бруталном измишљотином" и "замјеном теза".

Он је рекао да Закон неће угрозити вјерске слободе српског народа у Црној Гори, нити ће им ускратити право да користе цркве и манастире, које је и до сада користила СПЦ.

Ђукановић тврди да Закон неће угрозити вјерске слободе српског народа у Црној Гори, нити ће им ускратити право да користе цркве и манастире, које је и до сада користила СПЦ.

Он је навео да је "имовина СПЦ заправо имовина државе Црне Горе", а да је узурпирана у периоду од 1986. до 2000, о чему, тврди, свједоче "неупитне историјске чињенице".

На питање на коју врсту дијалога Влада Црне Горе позива Српске православне цркве ако нема повлачења закона који је изазвао протесте вјерника и грађана српске националности, Ђукановић је рекао да је то позив на разговор како примијенити донесени закон.

Ђукановић је рекао и да "Београд није уздрмао Црну Гору" нити је од црногорских званичника било увредљивих тонова и непријатељских порука.

На питање да ли намјерава да посјети Србију, с обзиром на то да му је такав позив јавно упутио Александар Вучић, Ђукановић је одговорио да зна да има отворен позив, као и исти такав отворен позив има и Вучић.

- Према мом сјећању, предсједник Црне Горе је посљедњи био у званичој посјети Србији, што значи да би сада требало да предсједник Србије посјети Црну Гору - подсјетио је Ђукановић.