latinica  ћирилица
19/01/2020 |  13:21 | Аутор: СРНА

Линта: Митрополит Дедеић освједочени србомрзац

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта сматра да је митрополит канонски непризнате црногорске православне цркве Мираш Дедеић приликом гостовања на телевизији у Хрватској потврдио да је освједочени србомрзац, који отворено призива грађански рат.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је навео да је Дедеић током гостивања у емисији "Бујица" заступао безочне лажи и измишљотине о великосрпској агресији на Хрватску, о "гецоцидима над Бошњацима у Сребреници и над Црногорцима 1918-1920. године", као и о великом и блиском пријатељству Црне Горе и Хрватске од средњег вијека.

- Дедеић је током гостовања истицао да су Срби реметилачки фактор на Балкану, да је Српска православна црква узурпирала црквену имовину не само у Црној Гори већ и у Хрватској, да је СПЦ била инструмент посрбљивања свих православаца на Балкану и друге свакакве глупости - подсјетио је Линта.

Линта је истакао да је Дедеић у тој емисији заступао усташку тезу о потреби обнове хрватске православне цркве, која је основана у геноцидној НДХ и била је инструмент масовног и насилног покрштавања српског народа у тој монструозној творевини.

- Дедеић је посјетио Овчару и положио вијенац страдалим Хрватима, али ниједном ријечју није рекао да је прије почетка ратних дејстава у Вуковару убијено више од 120 српских цивила од усташких паравојних формација на челу са Томиславом Мерчепом - нагласио је Линта.

Он је навео да је права намјера гостовања Дедеића била да се брутално застраши српски народ у Црној Гори, а крајњи циљ је отимање имовине СПЦ, затирање свега српског и претварање Срба у националне Црногорце.

Сваки грађанин Црне Горе који се у националном смислу изјашњава као Црногорац требало би, сматра Линта, да јавно осуди Дедеића који отворено и безумно промовише жестоко антисрпство и призива грађански рат, саопштено је из Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије.

- У случају да се не примјени антицивилизацијски закон о слободи вјероисповјести Дедеић пријети да ће у Црној гори избити грађански рат што је отворени позив на линч и обрачун са СПЦ и српским народом у Црној Гори - навео је Линта.