latinica  ћирилица
19/01/2020 |  13:54 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Saff.ba: Бошњаци изгубили политичку контролу над правосуђем

Најпополарнији радикални исламистички портал у БиХ Saff.ba у свом тексту "Милан Тегелтија се поиграва бошњачком политиком" признао је губитак бошњачке политичке контроле над правосуђем и кампање које се проводе против предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије
Милан Тегелтија - Фото: nezavisne novine
Милан ТегелтијаФото: nezavisne novine

У тексту истичи да се предсједник Високог судског и тужилачког вијећа БиХ Милан Тегелтија све отвореније исмијава са бошњачком политиком. Он ефикасно и са лакоћом савлада сваку кампању која је усмјерена према њему. Толико је ефикасан да се стиче дојам да му нико ништа не може.

Сматрају да је правосуђе је један од најбитнијих стубова од којег зависи стабилност БиХ.

- Доласком Милана Тегелтије на чело Високог судског и тужилачког савјета Бошњаци су потпуно изгубили утицај у овом преважном сегменту БиХ. На челу Министарства правде је Хрват, на руководећим позицијама Суда и Тужилаштва БиХ су Срби, Хрвати и остали, а Бошњака нема ни на мапи. Наравно, Тегелтија је најзаслужнији што Бошњаци нису могли добити ниједну руководећу позицију у Суду и Тужилаштву - наглашава се у тексту.

Они наводе да се Милан Тегелтија недавно дрско похвалио београдским медијима како је његовим доласком СДА изгубила утицај над правосуђем.

- Такође, као једну од великих промјена након свог доласка, Тегелтија је истакао значајно повећан број процесуирања бораца тзв. Армије РБиХ за наводне злочине. Ово је само један примјер колико штете се наноси БиХ и Бошњацима због губитка контроле у правосуђу - пише Saff.ba.

Наводе да је на посљедној сједници Представничког дома Парламента БиХ чак 31 посланик био против давања подршке Извјештају Високог судског и тужилачког савјета.

- Парламентарци су жестоко критиковали недолазак предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије на посљедњу сједницу Представнилког дома ПСБиХ на којој се расправљало о извјештајима ВСТс-а БиХ за 2017. и 2018. годину. Тегелтија није присуствовао ни на сједници прошлог сазива Представничког дома када се расправљало о ВСТС-у. Његов одговор на овакво гласање и све прозивке је поново био исти, он се исмијава са свима. Тегелтија је поручио бх. парламентарцима да не разумију подјелу власти и да не знају шта је правосуђе - заљкучије се у тексту овог портала.