latinica  ћирилица
19/01/2020 |  16:11 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Амфилохије: Ђукановић не може знати шта је црквено, а шта политичко, јер није крштен

Амфилохије је након Богојављенског пливања за Часни крст у Подгорици рекао да су Морача и Рибница данас постале ријека Јордан
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (фото: Саво Прелевић) -
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (фото: Саво Прелевић)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је данас да "сабрања народа" у знак протеста због Закона о слободи вјероисповјести нијесу политички скупови, како их је назвао предсједник Црне Горе Мило Ђукановић који, како је казао, не може ни знати шта је црквено, а шта политичко јер није крштен.

- Ви сте свједоци сабрања овог народа данас из Подгорице и шире од ње. Је ли то био политички скуп или црковни скуп? А ако он ово назива полтичким скупом онда он не зна, а није чудо да не зна шта је црковно, а шта је политичко јер није ни крштен. То једно, а друго то што позива да разговоарамо о Закону, овај народ је и овдје данас рекао своју ријеч, то је безакоње, то није закон, то је отимање светиња - рекао је Амфилохије након Богојављенског пливања за Часни крст у Подгорици, на Саставцима (Мјесто гдје се састављају Морача и Рибница).

На питање да ли то значи да неће преговарати са властима док се Закон повуче он је одговорио потврдно.

- Апсолутно. Како да разговарамо о једној лажи и неправди која је стид и срам Црне Горе. Најсрамније нешто што се догодило Црној Гори то је тај закон. Не можемо да разговарамо о томе, то је и њему речено, према томе како он хоће. Он може против народа, али ако је заиста народна власт онда ће да чује глас народа који не да светиње и који призива све људе да испоштују древна завјештања од Јована Владимира па до краља Никола. Ако хоће да буде истински владар нека испоштује путеве краља Николе, господара Црне Горе - поручио је Амфилхије Ђукановићу.

Он је додао да "о томе нема разговора, они могу да изврше насиље али очевидно да овај народ то насиље не прихвата, нити призива на насиље".

- Призива на разум на мудрост, на правду, на истину, на љубав. То су ови скупови, а политичари нека воде своју политику, ово је Божји скуп. Ова црква Божја двије хиљаде година организује овај скуп, њој припадају милиони људи и данас и кроз вјекове су припадали и припадаће и у будућа времена без обзира како се мијењали политичари. Данас су ови сутра су они, а црква је вјечна - рекао је Амфилохије.

Према његовим ријечима, власт може да тражи, али "овај народ ће да се сабира и убудуће и то све више."

- И ако заиста имају разума, а имају надам се, они ће схватити да је ово народни протест, из дубине душе народа. И за мене је ово чудо. Овдје сам митрополит 30 година и нисам могао очекивати да ће овај народ овако да се понесе према томе. Ако им то не говори ништа којем Богу и којој власти они припадају? Ако су народна власт, испоштоваће глас народа. Неће доносити ове законе који су закони неправде и гажење елементарних људских права, а нема дубљег права од права вјере у живога Бога. Газити то и отумати оно што је народ уграђивао кроз вјекове у храмове, ја то не разумијем. Могу како хоће, али не могу докле хоће, ипак смо пролазни ми овдје, а црква Божја је вјечна - казао је Амфилохије.

На питање да ли и даље траже дијалог о темељном уговору и шта ће он садржати, Амфилохије је одговорио да би подразумијевао оно што су урадили са Римокатоличком црквом и Исламском заједницом.

- Деценијама то говоримо, али први пут историји једна власт, један предсједник ствара своју цркву и то некрштени предсједник, можете замислити до чега смо дошли ми у Црној Гори. Ствара своју тзв. "аутофекалну" цркву, јер то само може бити таква црква коју ствара неко ко је безбожник и не зна шта је црква - рекао је Амфилохије.

Како је објаснио, свака епископија у православној цркви је самостална и аутономна кроз вјекове.

- Ова Митрополија је основана прије 800 година основао је Свети Сава. Овдје му се отац родио у Немањином граду – Симеон Мироточиви. Овдје се и крстио и послије прешао и Рашку, па се касније вратио у Зету и ослободио је од Византинаца, иако неки кажу да је поробио Зету. Ова митрополија је била самостална у пуном смилсу ријечи од укидања Пећке патријаршије 1766. године па се онда звала у то вријеме аутокефална зато што је она једина епархија Пећке патријаршије која је без прекида остала до данашњег дана - навео је Амфилохије.

Звала се, како је додао, аутокефална јер је стварала државу и она није прихватила одлуке Цариграда којима је поништена Пећка патријаршија.

- То је касније прихватио Руски синод рукополажући епеископе који нијесу тражили да буду рукоположени од Цариграда него од Русије, све до Митрофана Бана 1920. године - казао је Амфилохије.

Према његовим ријечима, то поричу "незнавени, незналице, примитивци".

Каже да је Свети синод Краљевине Црне Горе донио одлуку да се Митрополија црногорска присаједини Митрополији Србије, Карловачкој и да се све епископије који су некада биле Пећке патријаршије обједине.

- Одлука је потписана од Митрофана Бана, митрополита пећког Гаврила, Кирила Митровића, дакле синода који се оформио и тек тада је прави јер има три епископа", који су први пут донијели одлуку 16. децембра. То је прихватио и Цариград и 1922. издао томос о обједињењу свих тих епископија и то је историјска чињеница - наводи Амфилохије.

Пећка патријаршија се, како додаје није прекинула 800 година, а краљ Никола је обновио првог митрополита пећког Гаврила 1913. када је ослобођена Метохија и када је припадала Црној Гори.

- А сада наши мудри политичари одричу Црне Горе, одричу се Метохије и предају је, коме предају Метохију и Косово? Метохија је жила куцавица изворне Црне Горе Петровића. И сада да дође неко да пљуне на такву Црну Гору и да се одрекне те Црне Горе, то је срамотна прича. Надам се да ће проћи то вријеме незнавених, јер су Црном Гором увијек управљали знавени људи, мудри и паметни кроз вјекови, од Јована Владимира, Војислављевића до Немањића, Балшића, Црнојевића до Петровића - закључио је Амфилохије.

Извор: vijesti.me