X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
19/01/2020 |  16:18 | Извор: РТРС

Додик: Подржавам промјену, БиХ пуна "петљавина"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да подржава промјену Изборног закона којим би се дала прилика Србима, Хрватима и Бошњацима да бирају своје представнике, јер је то једини начин да БиХ, у којој је пуно "петљавина", ипак обезбиједи мир и стабилност.
Милорад  Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Свако наметање својих ставова другима, овдје се показало да је неприхватљиво - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић има право када тражи промјену Изборног закона БиХ, јер се нико од конститутивних народа у БиХ не може прегласавати, као што је било таквих случајева са Хрватима.

- Ако неко жели да гради БиХ, као што то жели Бакир Изетбеговић и политика међународне заједнице на начин да кажу Хрватима да су маргинални, онда је то порука и нама - истакао је Додик.

Подсјетио је да је у Дејтону успостављен један важан принцип да БиХ може да егзистира само уз договор три народа и два ентитета, али да су га представници међународне заједнице скрнавили.

- У томе се најбоље види штетна позиција међународне заједнице. Ми смо сви заробљеници једне лоше поставке високих представника и међународне заједнице у прошлом временима који су скрнавили Дејтон и нису развијали потенцијал да се три народа и два ентитеа договарају - навео је Додик.

Он је рекао да тако нешто не може дати резултата, те поновио да, иако је оптимиста, то није када је ријеч о БиХ.

- Ту све иде тешко, никако, пуно је петљавина. Ако се данас договорите нешто са Изетбеговићем, не значи да ће вечерас бити тако и увијек се тражи неки договор на договор - објаснио је Додик.