latinica  ћирилица
19/01/2020 |  19:56 ⇒ 20/01/2020 | 08:35 | Аутор: РТРС

Иновативним идејама до властитог бизниса

И на подручју Херцеговине све је више појединаца који се одлучују да покрену властити бизнис. Уз помоћ програма које републичке институције покрећу управо с намјером да подстакну предузетнички дух, неки од њих већ увелико реализују своје идеје.

Билећанин Марко Бошњак, прије годину и по покренуо је производњу елемената од инокса.

Тренутно израђују инокс ограде и посуде за складиштење и ферментацију вина. У понуди имају посуде од 100 до 500 литара, а циљ им је да до краја 2021. године заокруже процес производње на 6.000 литара.

- Планирамо набавку нове и модерније опреме, прије свега аутомата за заваривање и запошљавање нове радне снаге како бисмо могли кренути у производњу посуда до 6.000 литара и планирамо да извозимо на тржиште ЕУ. Потражња је велика, а са тренутним капацитетом не можемо ни задовољити потребе ни домаћег, а не иностраног тржишта - рекао је Марко Бошњак, власник фирме "МБ Инокс".

Фирма тренутно запошљава шест радника. Набавком нове опреме расте и потреба за новом радном снагом, међутим стручних људи је све мање.

- Сваки почетак је тежак, услова увијек има за напредовање, набавка опреме би нам свакако добро дошла и мислим да идемо у том правцу. Радимо према потребама посла, некада осам сати, а некада и дуже. У принципу смо задовољни. По струци сам машински техничар, а тренутно радим на пословима око бушења инокса, обрада на стругу и других послова - каже Неђо Самарџић, машински техничар у фирми "МБ инокс".

И млади брачни пар Станић из Требиња, покренули су властити бизнис - производњу крафт пива. Нешто више од годину дана направили су прво Хумско пиво. Први рецепт је био успјешан.

- Опрема је јако скупа, ми смо кренули са малом машином да видимо како ће то да дјелује, сада се селимо у већи објекат, што тражи већу машину и већа улагањима. Надамо се да ћемо у 2021. години кренути са неким својим сладовима, или у сарадњи са неким другим градовима, све у складу са финансијским могућностима - истиче Свето Станић, произвођач Хумског пива.

Његова супруга Невена наглашава да су задовољни производњом. Каже да се људима допада окус Хумског оива и да је супруг Свето успио направити комбинацију укуса која није превише интензивна и која је прилагођена нашем тржишту.

Добре пословне идеје свакако треба подржати. Управо је тако и осмишљен акцелератор програм Развојне агенције Републике Српске, који је недавно реализован у Билећи.

Између 18 пријављених кандидата, ови пројекти изабрани су међу три најбоље пословне идеје. Награде које су добили, помоћи ће им у даљем развоју започетог посла.