latinica  ћирилица
19/01/2020 |  20:03 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Бијељина: Нови услови за незапослене у систему здравственог осигурања

У бијељинској Филијали Фонда здравственог осигурања ових дана огромне гужве, јер незапосленост више није основ за пријаву на осигурање. До краја фебруара незапослени морају да изаберу један од 13 основа ради остваривања овог права. Од марта се очекује 26.000 нових осигураника који не могу остварити право на здравствено осигурање по другом основу.

Кроз бијељинску пословницу Фонда здравственог осигурања од 7 до 16 часова свакодневно прође око 500 незапослених.

Једни су већ прикупили потребну папирологију, а други се тек информишу на шалтерима, огласним таблама и код заштитника права на спрату пословнице, како убудуће да остварују ово право.

Први пут дата је могућност да основ за пријаву на здравствено осигурање буде старосна доб, специфична болест, посебан друштвени статус и слично.

Лица без прихода морају доставити потврду надлежне институције да не остварују приходе, труднице и породиље овјерену изјаву да не остварују ниједан други основ за пријаву на осигурање.

Имовина није препрека за пријаву и не сматра се приходом, изузев ако власник од ње остварују профит.

- На овај начин се покушавају спријечити злоупотребе система јер се дешава да неки људи који су били пријављени по основу незапослености, раде у иностранству или су радили на црно и лијечили су се на терет друштва - рекла је Дарија Филиповић Остојић, портпарол Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

На подручју бијељинске Филијале Завода за запошљавање евидентирана су 9.652 незапослена лица, а у пасивној понуди их је било за хиљаду више.

- Рачунамо да ће око 20 до 30 процената пасивне евиденције прећи у активне из простог разлога што Завод врши седам до осам различитих функција. Ту је и новчана накнада у случају незапослености, докуп стажа и разна увјерења - истиче Синиша Кајмаковић, руководилац Филијале Завода за запошљавање Бијељина.

Број активних тражилаца посла се повећава, али у бироу најављују ригорозније мјере - неће се толерисати људи који траже посао, а моле Бога да га не нађу.

- Примјењиваћемо законске и подзаконске одредбе које кажу да се незапослена лица морају јављати на позиве послодаваца. Наша служба за посредовање ће бити експлицитна, након два одбијања посла из неоправднаих разлога ће губити својства незапосленог лица - додао је Кајмаковић.

Сва лица која су без прихода и даље ће имати здравствено осигурање на терет Српске као и до сада, једина је промјена што ће ово право остваривати директно у Фонду, умјесто у Заводу за запошљавање.

Са друге стране, лица која су по разним основама остваривали приходе, а нису била обавезно осигурана имају могућност да лично финансирају здравствено осигурање.